Мінімальну пенсію в Україні буде збільшено: коли чекати на перерахунок

Читать на русском
Автор
7942
Українська гривня
Українська гривня. Фото 5 канал

Це стосуватиметься лише однієї категорії літніх людей

В Україні планується підвищення пенсій, але це відбудеться у наступному році. Перше збільшення виплат буде взимку, а друге — навесні.

Згідно з даними Законопроєкту про Державний бюджет України на 2024 рік, мінімальна пенсія має зрости з початку січня до 2361 гривні (на 12,8%), тоді як сума максимальної – до 23 610 гривні, як передає "Еspreso".

Дати, коли пенсіонери можуть чекати на збільшення своїх виплат

Зростання пенсії у 2024 стосуватиметься тих, хто досяг 65-річного віку та виконав норму за стажем (для жінок – 30 років, а у чоловіків – 35 років):

  • З 1 січня для цієї категорії пенсіонерів – не менше 2840 гривень, оскільки мінімальна заробітна плата зросте до 7100 гривень
  • З 1 квітня пенсія має становити від 3200 гривень і більше, оскільки мінімалка зросте до 8000 гривень.

Накопичувальна пенсійна система

Як наголошують в Уряді, треба приділити окрему увагу пенсійному сектору та реформувати виплати. Відповідно, пенсійне забезпечення мають збільшити.

"Наступного року уряд запускає нову пенсійну реформу. Її мета – забезпечити, щоб кожен український пенсіонер мав солідарну пенсію не нижчу за 30% його середньої заробітної плати протягом життя. Разом із накопичувальною складовою – це буде не менше 50%", — повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що літнім людям, яким не вистачає страхового стажу, держава нарахує соціальну пенсію.