Курс долара в Україні може змінитися наприкінці листопада: банкір назвав умову

Читать на русском
Автор
Курс долара
Курс долара. Фото Pixabay

До кінця листопада можливі деякі сюрпризи

Низка експертів прогнозують зростання курсу долара до більш ніж 41 гривні. Щоправда, трапиться це тільки в 2024 році. При цьому кінець листопада може запам’ятатися деякими курсовими коливаннями, але загалом стабільність курсу валют навряд чи щось загрожує.

Такий прогноз "Телеграфу" висловив начальник департаменту казначейства "Глобус Банку" Тарас Лєсовий. За його словами, причиною зниження курсових показників стало перевищення пропозиції на валютному ринку над попитом приблизно на 20%.

Як результат через надлишок валюти НБУ вдався до поступового скорочення обсягів валютних інтервенцій: за даними регулятора, протягом 7-13 листопада вони скоротили валютні вливання майже на третину (на 175 млн дол.) порівняно з першим тижнем місяця.

Таким чином, на міжбанку ситуація буде гнучкішою, ніж керована: звідси можливі інтенсивніші валютні зміни, як у бік подорожчання, так і в бік здешевлення валюти, щоправда, такі зміни будуть дуже несуттєвими: на міжбанку поточні коливання не перевищать. 0,1-0,2 грн, а на готівковому — 0,3-0,5 грн, а різниця між курсами продажів та купівлі не перевищить 0,1 грн на міжбанку та 0,5 грн на готівковому ринку (загалом можна сказати, що готівковий курс перебуватиме у нових "звичних" межах: 37-38 грн/$ та 39-41 грн/€.

Окремо слід сказати про основні причини виникнення профіциту валюти на ринку:

  • скорочення терміну повернення експортної виручки із 180 до 90 днів;
  • значне скорочення попиту на безготівкову валюту.

Загалом, ситуацію можна охарактеризувати як "валютне насичення", а тому зараз передумов для ажіотажного або якогось панічного попиту просто не існує.

Раніше "Телеграф" писав, чого можна очікувати від курсу долара у разі несвоєчасного надходження міжнародної фінансової допомоги.