Розстріл нацгвардійців у Дніпрі: що відомо про стрільця, його жертв і причини масового вбивства (фото, відео)

Читать на русском
Автор
13659
Нацгвардієць Артем Рябчук убив п’ятьох людей Новина оновлена 05 серпня 2022, 13:41
Нацгвардієць Артем Рябчук убив п’ятьох людей. Фото telegraf.com.ua

Трагедія на Південмаші сколихнула Україну, не виключено, що Артем Рябчук наважився на розстріл через "дідівщину"

У Дніпрі вночі у четвер, 27 січня, нацгвардієць Артемій (Артем) Рябчук відкрив вогонь по своїх товаришах по службі, вбивши п’ятьох людей, у тому числі одну цивільну жінку. Ще п’ятеро поранених опинилися у лікарні. І хоча він втік із місця злочину, пізніше сам здався і був затриманий поліцією. Хлопцю пророкують за скоєне найсуворіше покарання, а керівництво Нацгвардії чекає на перевірку.

Всі подробиці НП на Южмаші, дані про стрілка та його жертв – у матеріалі "Телеграфу".

Розстріл військових на Південмаші: як розвивалися події

Близько 3:40 ранку 27 січня на території Південного машинобудівного заводу військовослужбовець Національної гвардії України 20-річний Артемій Рябчук під час видачі зброї відкрив стрілянину з автомата та розстріляв товаришів по службі, які перебували поруч. Жертвами стали п’ятеро людей: чотири нацгвардійці й одна цивільна жінка померли на місці. Ще стільки ж – поранені, перебувають у лікарнях. Загалом у приміщенні на момент НП було 22 особи. Двоє змогли вибратися на вулицю та набрати "102" і "103".

Відео з камер спостереження зі збройової кімнати на Південмаші показує, як діяв нацгвардієць Артемій Рябчук. Спочатку він вистрілив по двох беззбройних бійцях у цьому приміщенні. Після цього відкриває вогонь за межами збройової. Ймовірно, під удар потрапили солдати, які зреагували на звуки стрілянини. Крім того, по кількох бійцях солдат стріляв неодноразово, роблячи контрольні постріли. Після розстрілу нацгвардієць, як видно у ролику, збирає в рюкзак ріжки з патронами та йде.

Повний запис (відео 18+) можна переглянути за посиланням.

Стрілянина на Південмаші
Стрілянина на Південмаші. Скріншот

Після того, як Рябчук відкрив вогонь на заводі, він втік. У місті запровадили поліцейську спецоперацію.

Вночі, за даними Телеграм-каналу Pavlovskynews, Рябчука бачили неподалік заводу. На кадрах видно, що хлопець, схожий на військовослужбовця, ловить "попутку".

Близько 9:30 поліції вдалося затримати втікача на вул. Крайній у м. Підгороднє Дніпропетровської області.

Підгороднє, Дніпропетровська область
Карта. Джерело: google.com/maps

У поліції зазначили, що після оголошення Рябчука в розшук отримали понад десять повідомлень про підозрілих осіб. Відпрацювання одного з таких викликів і призвело до затримання стрільця.

Виявилось, що правоохоронцям він здався сам. Як повідомили у Держбюро розслідувань, солдат попросив випадкову перехожу зателефонувати правоохоронцям і видати дані про його місцезнаходження.

Артем Рябчук
Затримання Артема Рябчука
Затримання Артема Рябчука
Поліція затримала стрільця
Затримання Артема Рябчука
Солдата було затримано зі зброєю

Розслідує справу про розстріл на Південмаші ДБР і військова прокуратура.

Пізніше з’явилося відео, де Артем Рябчук описує, як вчинив стрілянину на Південмаші та вибирався до міста.

Що відомо про Артема Рябчука, який убив нагвардійців на Південмаші

За даними "Телеграфу", 20-річний Артемій Рябчук родом із міста Ізмаїл Одеської області. Закінчив місцевий аграрно-технічний коледж. На службі він лише три місяці: Рябчука призвали на термінову службу 21 жовтня 2021 року. Хлопець має середню статуру, коротке волосся чорного кольору та карі очі, а його зріст – 194 сантиметри. Відмінних прикмет на тілі він не має, як і татуювань.

Як розповіли в Нацгвардії, передає ТСН, Рябчук був задіяний в охороні "Південмашу". У відомстві запевнили, що відхилень будь-якого плану у солдата не було. Крім того, Рябчук не був серед військових, із якими працюють психологи.

Артемій Рябчук
Артемій Рябчук

За словами односельців батьків нацгвардійця Артема Рябчука, повідомляє "Обозреватель", хлопець залишився без батька десь 5-6 років тому. Той довго хворів і помер. У селі Броска Ізмаїльського району журналістам повідомили, що сім’я солдата була віруючою: "щось на кшталт п’ятдесятників". Дорослі не підтримували тісні стосунки із сусідами, а в будинку сім’ї солдата не було телевізора та радіо. Мовляв, такі заборони передбачає їхня віра.

Артем має старшу 28-річну сестру Юлю. За даними ЗМІ, вона мешкає в Росії. Про роботу 54-річної матері солдата даних немає.

Про самого хлопця у селі відгукуються по-доброму. Кажуть, що він завжди був дуже спокійним, хоч і не дуже товариським. Наприклад, неподалік його будинку є гірка, де діти взимку збираються на "покатушки". Артем же, за словами сільських жителів, ніколи не приєднався до однолітків і кататися не виходив.

Що штовхнуло Артема Рябчука на розстріл варти

Про причини того, що сталося, в поліції поки що не говорять. НП бурхливо обговорюють у мережі, й багато користувачів припускають, що виною могла стати "дідівщина", якщо психологічний стан солдата в нормі.

Про подібне пише на своїй сторінці у Фейсбук народна депутатка від "Слуги народу" Юлія Яцик, зазначаючи, що ймовірна причина – нестатутні стосунки. За словами нардепки, кілька місяців тому Рябчук повідомив про бійку між солдатами керівництву. Після чого, ймовірно, його вважали "стукачем". Можливо, мали місце знущання з нацгвардійця.

"Він спеціально чекав 2 місяці, щоб отримати автомат і помститися. Про скоєне не шкодує", — йдеться у повідомленні Яцик.

Юлія Яцик, Артем Рябчук
Посада Юлії Яцик

Що відомо про жертв, розстріляних Рябчуком

Імена загиблих внаслідок дій солдата Артема Рябчука опубліковані на сайті Національної гвардії України:

  • старший лейтенант Буганов Олександр, 1987 року народження,
  • молодший сержант Драган Олександр, 1997, Дніпро,
  • старший солдат Левківський Артем, 2000, Херсонська область,
  • солдат Черник Леонід, 2002, Херсонська область,
  • контролер КПП Лебединець Віра, 1986.

Додамо, що дані про жертви та їхні фото (18+) можна побачити у Телеграм-каналі Telegraf black.

Ексзаступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомив, що серед жертв Рябчука – 22-річна військовослужбовка, яка отримала три вогнепальні поранення в коліно, плече та живіт. Дівчина втратила багато крові, медики борються за її життя у лікарні Мечникова.

У важкому стані військовослужбовець із пораненням черевної порожнини. Ще одного товариша по службі у важкому стані госпіталізовано до 16 міської лікарні з ранами стегна і плеча.

Стан двох із поранених, за словами Геращенка, медики оцінюють безпечним.

Реакція на розстріл нацгвардійців у Дніпрі

Про трагедію публічно висловився Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський. Він обіцяє, що Рябчук понесе найсуворішу відповідальність, передбачену законом. У МВС після страшного інциденту створять комісію, яка займеться з’ясуванням мотивів солдата-стрільця. Його стан здоров’я, зокрема психічний, детально дослідять. Монастирський не заперечує, що після того, що сталося, відбудеться низка звільнень.

Так, Держбюро розслідувань вже відкрило кримінальне провадження щодо службової недбалості керівництва Нацгвардії.

На резонансну подію відреагував і президент України Володимир Зеленський. Гарант висловив співчуття близьким загиблих. Президент очікує, що правоохоронці інформуватимуть суспільство про розслідування цього злочину. Зеленський також вважає, що після такої трагедії потрібні "кадрові висновки".

Раніше "Телеграф" повідомляв, що відомо про одного із загиблих внаслідок стрілянини Артема Рябчука на Південмаші у Дніпрі. Олександр Драган, товариш Артема по службі, в соцмережі жартував і незадовго до своєї смерті поділився відео.