Окупанти обстріляли ядерну установку у Харкові: деталі

Читати російською
Автор

Персонал установки встановлює масштаби пошкоджень

Окупанти знову обстріляли Харків, внаслідок чого під удар потрапила дослідна ядерна установка "Джерело нейтронів, засноване на підкритичній збірці, керованої лінійним прискорювачем електронів".

Про це повідомила пресслужба Держінспекції з ядерного регулювання (ДІЯР).

"За попередньою інформацією ЯПУ "Джерело нейтронів" повністю знеструмлено, є поверхневі пошкодження будівлі", — сказано в повідомленні.

Наголошується, що в цей час персонал установки намагається оцінити характер та масштаби пошкоджень.

Установка вже потрапляла під обстріл 6 березня, через що будівлі було завдано пошкодження, а також було знищено підстанцію.

"До початку агресії Росії ЯПУ "Джерело нейтронів" знаходилася на етапі фізичного пуску, в рамках якого активна зона була завантажена свіжим ядерним паливом", — повідомили в ДІЯР.

Як повідомлялося раніше, окупанти не вперше ставлять мир на межу катастрофи. Так у ніч на 4 березня під час обстрілів Запорізької АЕС було зафіксовано попадання по одному з реакторів. Також повідомлялося, що в прилеглій будівлі через це почалася пожежа.

У зв’язку з цим президент України закликав європейських лідерів зупинити російське вторгнення та не допустити повторення подій Чорнобиля.

Крім того, небезпечною залишається ситуація на Чорнобильській АЕС. Внаслідок НП станція була відключена від електрики, а ремонт провести неможливо через бої.