Мінус серп і молот: у Харкові "декомунізували" одну з головних будівель міста

Читать на русском
Автор
1011
На будівлі міськради Харкова завішують заборонений герб СРСР Новина оновлена 01 липня 2022, 18:07
На будівлі міськради Харкова завішують заборонений герб СРСР

Раніше міськрада не давала прибрати заборонену символіку, посилаючись на статус пам’ятки архітектури

У Харкові, влада якого довгий час трималась за радянське та російське минуле міста, але після початку війни усе ж вирішила відмовитись від назв, пов’язаних з росією, своєрідно декомунізували одну із головних будівель. Символіку СРСР на фасаді міської ради завісили, щоб її не було видно.

Як повідомляє видання Newsroom, 1 липня робітники підігнали до міськради техніку і почали закривати серпи, молоти та радянські герби. Барельєфи прикрили тканиною. На фото видно, що будівля помітно постраждала від російських обстрілів, які відбуваються у Харкові щодня і щоночі. За даними видання, прикрити радянську символіку розпорядився особисто мер Ігор Терехов.

декомунізація Харківської міськради

Раніше депутатка Харківської обласної ради Галина Куц зверталась до влади міста із запитом, чому символіку не прибирають, попри вимоги закони про декомунізацію. Їй відповіли, що будівля є "пам’яткою архітектури", тому її оздоблення не підлягає демонтажу.

Будівлю на площі конституції в Харкові збудували у 1885 році за проектом Болеслава Михайловського спеціально для того, щоби там могла працювати міська дума. Оскільки це було до створення СРСР, то жодної комуністичної символіки на ньому не передбачалось. У 30-ті роки ХХ століття будинок реконструювали під міськраду за проектом Віктора Троценко та Валентина Пушкарьова у стилі постконструктивізму. Тоді на ній з’явилась характерна кубічної форми башта. Але під час Другої світової війни будівля сильно постраждала від пожежі, тож у 1950-ті рр. їй знадобилась ще одна перебудова. Цього разу В. Костенко та Ю. Чеботарьов надали їй обрисів сталінського ампіру та оздобили радянською символікою. Тобто серпи та молоти стали найпізнішим елементом будівлі.

Нагадаємо, у квітні з київського монумента місту-герою Києву на площі Перемоги прибрали два бронзові зображення радянських орденів із профілем Володимира Леніна.