Субсидій не вистачить, а мінімальна пенсія — $ 75: який бюджет пропонує Кабмін на 2022 рік

Читать на русском
Автор
Міністр фінансів Сергій Марченко представляє бюджет депутатам
Міністр фінансів Сергій Марченко представляє бюджет депутатам. Фото Ян Доброносов, "Телеграф"

Мінімальну пенсію українцям підвищать на 150 гривень, а субсидій знову не вистачить — бюджет 2022 на соцзахист

Кабінет міністрів України 15 вересня затвердив проєкт Державного бюджету на 2022 рік, згідно з яким обсяг доходів прогнозується на рівні 1 трлн 267 млрд грн, а витрати — 1 трлн 465,7 млрд грн.

Через 6 днів, 21 вересня, проект держбюджету потрапив до Верховної Ради на попереднє вивчення. Представляючи документ, міністр фінансів України Сергій Марченко підкреслив, що основною витратною статтею — 22,3% є соціальний захист населення і інвестиції в людей. В цілому ж з урахуванням охорони здоров’я та освіти на ці цілі піде половина витрат держбюджету.

За словами міністра, на виплату пенсій для українців з Держбюджету буде виділено 200,6 млрд грн, які підуть на дотації Пенсійному фонду України, покликані допомогти йому забезпечити пенсії з урахуванням індексу інфляції, доходів фонду, індексації пенсії з 1 березня, а також доплат до пенсій для 75-річних українців і старше, а також введення доплат з 1 жовтня для 70-річних пенсіонерів.

В цілому це торкнеться 10,8 млн українських пенсіонерів.

Украинским пенсионерам пообещали индексировать пенсию
Скільки Кабмін витратить на соцзахист населення у 2022 році

При цьому про рівень мінімальної пенсії для пенсіонерів Сергій Марченко так і не сказав, але озвучив розміри прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, який і є мінімумом для українських пенсій. Так, з 1 січня він становитиме 1934 гривні, з 1 липня — 2027 гривень, а з 1 грудня — 2093 гривні, тобто в цілому за рік мінімальна пенсія зросте на 159 гривень.

На даний момент за даними Мінсоцполітікі України середньомісячна пенсія в країні складає 3867 гривень.

Відповідно до держбюджету-2022 на субсидії українцям планується виділити 38,4 млрд грн, що на 3,2 млрд більше, ніж у держбюджеті поточного року. Однак, як повідомляв «Телеграф», цих коштів з урахуванням зростання числа одержувачів з нинішніх 3 до 4,2 млн осіб і високих цін на природний газ в Європі, явно не вистачить, і доведеться шукати додаткові кошти вже восени 2022 року.

В цілому проект бюджету-2022 викликав жваве обговорення в сесійному залі за підсумками якого перший заступник глави парламенту Руслан Стефанчук, посилаючись на регламент роботи Верховної Ради, заявив, що законопроект про держбюджет-2022 прийнятий до розгляду і по ньому має бути більш конкретна робота.

Як повідомляв раніше «Телеграф» мінімум кожен четвертий український пенсіонер продовжує працювати і після виходу на пенсію.