Україна буде змушена імпортувати електроенергію з Білорусі та Росії

Читать на русском
Автор
Імпортувати електроенергію доведеться через низькі запаси вугілля
Імпортувати електроенергію доведеться через низькі запаси вугілля. Фото 5.ua

Юрій Корольчук вважає, що Україна вчасно не купила достатніх обсягів вугілля

Президент Володимир Зеленський у зверненні 10 листопада заявив, що проблеми з енергоресурсами зараз спостерігаються не конкретно в Україні, а у світі загалом. Також глава держави звинуватив вітчизняних підприємців у маніпуляціях енергоресурсами на фоні початку опалювального сезону.

Член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук у коментарі "Телеграфу" у свою чергу назвав звернення президента емоційним, а не конструктивним.

Експерт звертає увагу на те, що Зеленський не озвучив конкретні цифри, які б довели, що в країні немає дефіциту вугілля та газу. Він наголошує, що зараз на складах в Україні залишилося менше ніж 450 тис. тонн вугілля. Востаннє запаси були на такому рівні в лютому цього року, і тоді нам довелося закуповувати електроенергію у Білорусі та Росії.

Також Корольчук погоджується, що частково за проблеми із запасами вугілля в країні відповідає компанія ДТЕК Ріната Ахметова, оскільки саме вона має у власності більше ТЕС та видобуває більше вугілля, ніж інші компанії. За його словами, після 2020 року наша країна потребує 2,5 млн тонн вугілля – саме цей обсяг і треба було закупити цього року. Але, каже експерт, у компанії очікували зниження цін на вугілля і не закупили потрібних обсягів, а в результаті прорахувалися.

У результаті, на думку Юрія Корольчука, у нинішніх реаліях Україна може лише імпортувати електроенергію з Білорусі та Росії.

Нагадаємо, в Росії заявляють, що Україна хотіла купувати вугілля в ОРДЛО.