Міністр інфраструктури "попався" на наявності офшорів — Pandora Papers

Читати російською
Автор
Новина оновлена 07 грудня 2021, 19:17

У деклараціях чиновника про офшори нічого не вказано

Одним із засновників офшорної компанії Officium SW Ltd. на Британських Віргінських островах може бути голова міністерства інфраструктури України Олександр Кубрак.

Така інформація є у матеріалах журналістських розслідувань Pandora Papers, що розміщені на Offshoreleaks.

Згідно з наявними даними, фірму Officium SW Ltd. було оформлено влітку 2018 року. Разом із Кубраковим її співвласниками названі Ілля Солодовський та Руслан Крамаренко.

Структура офшорної компанії /offshoreleaks.icij.org

Журналісти проєкту "Наші гроші" зазначають, що інформації про наявність британського офшору немає в жодній із останніх декларацій Олександра Кубракова. У цьому можна переконатися, переглянувши його документи як кандидата і у депутати від партії "Слуга народу", і на посаду керівника "Укравтодору". Не було інформації у його річних деклараціях, коли він уже працював в "Укравтодорі".

Цікаво, що партнери Кубракова Ілля Солодовський та Руслан Крамаренко до літа 2021 року в Україні мали ще одну компанію — ТОВ "Офіціум". Тут третім співзасновником вказаний Олександр Томашпільський.

ТОВ "Офіціум" перетворився на ТОВ "Фавор Лімітед"

Втім, вже з липня цього року фірма змінила назву на ТОВ "Фавор Лімітед" та була перереєстрована на громадянина Узбекистану Улугбека Ахмаджонова.

Нові дані української компанії

Чи є зв’язок між цими компаніями із спочатку співзвучними компаніями, поки невідомо.

Зазначимо, що питання наявності офшорів у влади не надто тепло сприймаються українськими громадянами. Згідно з останніми опитуваннями СЦДП, понад 80% українців вважають, що прихованих банківських рахунків у вищого керівництва країни не має бути.

Також "Телеграф" писав, що в досьє Pandora Papers щодо наявності офшорів потрапив і президент Володимир Зеленський. При цьому глава держави заперечує свою причетність до відмивання коштів.