Бізнес на українській крові? Shell вигадала, як торгувати російською нафтою навіть після публічної "відмови"

Читать на русском
Автор
857
Компанія на словах припиняє закупівлю російських енергоносіїв
Компанія на словах припиняє закупівлю російських енергоносіїв

"Латвійська суміш" — у трейдерів з’явився новий термін

Нафтова компанія Shell Plc, яка вже була помічена на купівлі російської нафти, попри публічні заяви про відмову, продовжує постачання країні-агресору нафтових фінансів. Компанія запровадила так зване "змішування".

Як пише Bloomberg, його суть полягає в тому, що в бочці з’єднують 50,01% нафти з іншого джерела та 49,99% російської, і такий вантаж технічно не вважається російським.

Таким чином, продають російське дизельне паливо та інші продукти переробки. У виданні зазначають, що такий маневр — один із багатьох для постачання компаніями російських енергоносіїв до Європи. Це називають "латвійською сумішшю" і такі лазівки використовувалися і раніше.

Поки з боку Європи не прийнято обмежень на купівлю російської нафти та газу, такий обхід заяв формально законний і дозволяє компаніям на словах відмовлятися від постачання з росії, а насправді продовжувати торгівлю. Зазначається також, що Shell внесла правки в контракти, які мають на увазі, що якщо товар на більш ніж половину складається з матеріалу НЕ виробленого в росії, то він НЕ вважається виробленим у рф.

Раніше "Телеграф" писав, що новим пакетом європейських санкцій мається на увазі обмеження експорту в ЄС вугілля з росії, забороняється входити в порти судам з роспрапором і також містить інші обмеження.

Його прийняттю передували трагічні події на Київщині, де після звільнення українських населених пунктів знаходять тіла закатованих мирних громадян.