ЄС схвалив новий пакет санкцій проти Росії: що туди входить

Читать на русском
Автор
1409
Незабаром росіяни відчують повну силу санкцій
Незабаром росіяни відчують повну силу санкцій. Фото picture-alliance.com

Головне досягнення — домовленість про вугільне ембарго

Російські компанії більше не зможуть купувати, імпортувати або передавати вугілля та інше тверде викопне паливо до країн Євросоюзу. Такі та інші обмеження містить у собі черговий, вже п’ятий санкційний пакет проти Росії, який Рада ЄС погодила і незабаром набуде чинності.

Така інформація опублікована на офіційному сайті Ради Європи.

Перевірені новини про війну і не тільки шукайте у нашому Telegram

За словами представника організації Жозепа Борреля, нинішні економічні обмеження безпосередньо пов’язані з трагічними обставинами, що розкрилися на Київщині після звільнення регіону від російських загарбників. Йдеться про масові розстріли мирних жителів Бучі, Ірпеня, Гостомеля та інших населених пунктів.

"Мета наших санкцій — зупинити безрозсудну, нелюдську та агресивну поведінку російських військ і дати зрозуміти особам, які приймають рішення в Кремлі, що їхня незаконна агресія дорого обходиться", — підкреслив Боррель.

До списку нових санкцій входять заборони:

- купівлю, імпорт або передачу вугілля та інших твердих копалин палива в ЄС, якщо вони походять з Росії або експортуються з Росії, з серпня 2022 року;

- надання доступу до портів Євросоюзу судам, зареєстрованим під прапором Росії;

- будь-які російські та білоруські автотранспортні підприємства, що перешкоджають перевезенню вантажів автомобільним транспортом у межах ЄС, у тому числі транзитом;

- на експорт, орієнтовані паливо для реактивних двигунів та інші товари (техніка, транспортне устаткування);

- на імпорт деревини, добрив, морепродуктів та спиртного.

Також Євросоюз забороняє російським компаніям брати участь у держзакупівлях на території держав-членів, ще більше "обрубує" можливість завести крипто-гаманець тощо.

Додатково запроваджуються санкції проти нових олігархів, бізнесменів та компанії, які можуть бути безпосередньо пов’язані із вторгненням російської армії в Україну.

Окремо підкреслимо, що під заборону потраплять ще чотири ключові російські банки, які тримають близько чверті всього банківського сектора Росії.

У заяві Ради Євросоюзу зазначається, що від Росії вимагається негайне припинення агресії. Також дипломати засуджують кожен із військових злочинів, скоєний окупаційною армією.

Додамо, що вугільне ембарго мало розпочатися на місяць раніше — ще в липні. Проте з боку Німеччини виявилося дуже багато противників такого рішення, тому заборону на постачання такого палива довелося відстрочити.