Чи чекати долара по 35? Економіст озвучив новий прогноз на літо

Читать на русском
Автор
1918
Американська валюта все ще не надто стабільна через вплив війни
Американська валюта все ще не надто стабільна через вплив війни. Фото Відкриті джерела

Українцям слід приготуватися до не райдужних сценаріїв

Вартість долара, яка, найімовірніше, трохи просяде в травні, вже влітку може знову злетіти до нових висот. Якщо російське вторгнення не буде зупинено, а війна продовжиться, то на гривню, ймовірно, чекає легка девальвація.

Такими спостереженнями із "Телеграфом" поділився економічний експерт Данило Монін.

Свіжі факти та аналітика – достовірно про війну з росією

На його думку, зараз курс валют дуже чутливий до будь-яких змін економіки — тим більше у воєнний час. Поки що вартість американського долара, як і попит на нього, формуватимуть представники бізнесу, каже фахівець.

Данило Монін упевнений, що "допоможе" долару вирости імпорт, котрий постійно збільшується. Це пов’язано з тим, що Україна експортує зараз дуже обмежену кількість товарів, а підприємства продовжують перебувати у фактичній небезпеці руйнування від російських снарядів.

Таким чином кількість імпортних товарів лише збільшуватиметься, попит на валюту — зростатиме, відповідно, як і курс долара. Якщо ситуація не зміниться, каже Монін, до літа гривня цілком може стикнутися з девальвацією.

За його прогнозами, ціна американської валюти може злетіти до показників 35 гривень/долар.

Цікаво, що з іншого ракурсу на проблему дивиться аналітик Василь Невмержицький. Цей фахівець упевнений, що ситуація з експортом може обернутися на користь гривні, а не долара.