Зрада чи користь: що насправді означає скасування аукціонів у Prozorro

Читать на русском
Автор
3198
Аукціони скасували на обмежений строк Новина оновлена 04 січня 2023, 12:03
Аукціони скасували на обмежений строк. Фото Ілюстративне фото

Термін скасування аукціонів відрізняється — міністр економіки говорить про пів року обмежень, а в ухвалі КМУ інші числа

Система закупівель Prozorro дозволяє стежити, наскільки ефективно витрачаються кошти з бюджетів різних рівнів. Напередодні в її роботі сталася істотна зміна — Кабмін скасував трираундові аукціони, що потягнуло за собою розкол у владі, поділивши її представників на два табори.

Відповідно до постанови КМУ від 30 грудня, такий захід — на час дії правового режиму воєнного стану в Україні протягом 90 днів після його закінчення чи скасування. Відповідно до переліку змін, що додаються, строк розгляду найбільш вигідної позиції не повинен перевищувати 5 робочих днів. Замовник може її відхилити. Якщо ціна виявиться аномально низькою, учасник має надати пояснення.

Постанова Кабміну Prozorro
Постанова Кабміну щодо Prozorro

Зроблено це було через проблеми в енергосистемі, повідомляють у системі публічних закупівель. Згідно з повідомленням, у тендері перемагатиме той учасник, який одразу запропонував найнижчу ціну, і не буде можливості знизити стартову пропозицію у трьох раундах. Інша частина роботи системи та закупівлі залишаються без змін. Строк називають пів року, що відрізняється від даних у постанові Кабміну, і заявляється, що він — попередній, якщо ситуація з енергетикою покращає, аукціони можуть повернути і раніше. Через нестабільну роботу енергосистеми багато учасників не могли робити хід в аукціоні через відключення — на це дається лише дві хвилини. Аукціони переносили, а це затягувало торги.

У Prozorro впевнені — корупційних ризиків це не несе, оскільки замовник не може бачити ставки до розкриття пропозицій та "зливу" даних для коригування пропозиції від "свого" представника не може статися. Постанова Кабміну стосується лише системи публічних закупівель. У системі Prozorro.Продажі, що займається ринком землі, користуванням надрами, орендою держмайна та іншими питаннями, аукціони зберігаються.

Серед важливих змін також скасування локалізацій на закупівлях, наприклад, на ЗСУ. З 2023 року такий показник для дорогих товарів із ціною понад 200 тисяч гривень мав бути 15%. Рішення щодо локалізації багато хто відзначив як позитивне, але основну зміну — скасування аукціонів визнали "зрадою". Видання NV цитує слова одного з ідеологів запровадження Prozorro Максима Нефьодова. На його думку, логіка в подібних змінах є, але рішення має бути тимчасовим, лише поки є блекаути. Заступник міністра економіки Надія Бігун повідомила, що станом на кінець 2022 року 42% торгів закінчилися невдачею. Кількість торгів з однією пропозицією до кінця року зросла з 66% до 88%. Складності торкнулися малих і середніх компаній, які не мають коштів швидко інвестувати у супутниковий інтернет та генератор.

Аукціони в Prozorro відмінили через проблеми в енергетиці.
Вплив проблем в енергетиці на Prozorro

Критики рішення побоюються, що скасування аукціонів у Prozorro спричинить корупцію. Також серед побоювань проблеми для інтеграції правової системи з ЄС.

Prozorro аукціони
Prozorro скасували аукціони
Prozorro

Як роз’яснила міністр економіки Юлія Свириденко, на такий крок пішли на прохання учасників торгів через проблеми з коротким строком ставки на зниження. Вона також підтвердила строк 6 місяців для зміни у процедурах закупівлі. За даними міністра, директивою ЄС про держзакупівлях використання аукціону у них не обов’язкове. У Prozorro вже було розпочато впровадження механізму, коли замовник сам визначає чи потрібен йому аукціон при відкритих торгах.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що система публічних закупівель Prozorro з'ясувала: у дитсадки та школи Кривого Рогу закупили "золоті" макарони.