Жити стане краще, жити стане веселіше? НБУ дав прогноз на 2023 рік

Читать на русском
Автор
3922
НБУ обіцяє що жити буде трохи краще
НБУ обіцяє що жити буде трохи краще. Фото Відкриті джерела

Українцям пообіцяли зростання зарплат

У 2023-му році валовий внутрішній продукт України може зрости після падіння на 30% минулого року. Однак це зростання можна буде назвати швидше символічним – всього на 0,3%, але навіть цей показник може виявитися надмірно оптимістичним.

Подібні очікування у своєму інфляційному звіті за січень дає Національний банк України.

При цьому регулятор попереджає, що рік для українців буде непростим через низку факторів, але будуть і хороші новини, наприклад зростання мінімальної зарплати з нинішніх 6700 до 7176 гривень.

Але нашій економіці доведеться зіткнутися із падінням цін на товари, які Україна традиційно експортує: світові ціни на сталь впадуть сукупно на 21%, руду – на 44%, кукурудзу – на 36%, пшеницю – на 34%. Щоправда, на 9,9% може впасти і ціна нафти – до 90 доларів за барель.

Додатковими ударами стануть падіння транзиту природного газу через Україну до 20 млрд кубометрів та зростання світових цін на нього, щоправда, мінімальне – з 1362,9 до 1371 долара за 1000 кубометрів.

А от значно серйознішим ударом може стати прогнозоване зниження врожаю зернових та зернобобових – з торішніх 53,8 млн тонн до майбутніх 45,6.

Прогноз НБУ

Зазначимо, що навіть такий не найприємніший прогноз НБУ, на думку економічного експерта Олексія Куща, є надто оптимістичним. І причиною цього є погіршення платіжного балансу, тобто значне перевищення витрат держави над доходами та дефіцит зовнішньоторговельного балансу.

Так, різниця між експортом та імпортом у 2023 році може зрости до 51 млрд дол., або 30% доларового ВВП, яке, щоправда, частково буде покрито надходженнями від трудових мігрантів – приблизно на 15 млрд дол.

При цьому не враховується відтік капіталів України на проживання біженцям у Європі. За даними НБУ, за кордоном вже осіли 8 млн осіб і їх кількість у 2023 році ще зросте на 800 тисяч.

Врятувати ситуацію може хіба що міжнародна фінансова допомога, яка у 2022 році склала 32,5 млрд дол., а 2023-го може зрости до 38,6 млрд. дол.

Також у своєму звіті Нацбанк обіцяє зниження продовольчої інфляції, тобто зростання ціни продуктів, але поки що експерти прогнозують серйозне подорожчання деяких з них.