Від шкарпеток до зубної пасти: чим мережа "Ашан" забезпечує окупантів під виглядом "гуманітарки"

Читать на русском
Автор
5324
Компанія Ашан намагається всидіти на двох стільцях
Компанія Ашан намагається всидіти на двох стільцях. Фото outsignal.com

Компанію викрили у втручанні у бойові дії, за що їй загрожують санкції

Шкарпетки, сигарети, запальнички, бритви та багато іншого — такий неповний список того, що магазини французької торгової мережі "Auchan" в Росії постачають все у вигляді гуманітарної допомоги. Причому це вони почали практично з початку вторгнення.

Про це йдеться у спільному розслідуванні The Insider, Le Monde та Bellingcat. Перші поставки такої "гуманітарки" розпочалися ще у березні 2022 року.

Гуманітарка для окупантів від "Ашан"

Постачання військовим позиціонувалося як "гуманітарна допомога" і складалося як з товарів з "ашанівських" складів, так і з товарів, зібраних волонтерами на території магазинів "Ашан" у різних регіонах країни. У деяких регіонах поставки прямо організовувалися разом із місцевими органами влади.

Так, 15 березня контролер управління "Ашан — Санкт-Петербург" Наталія Зельцер у службовому листуванні просила колег зібрати та передати в один із магазинів мережі в місті одяг, шкарпетки, станки для бритв, сигарети та засоби особистої гігієни. Все це треба було надсилати сотнями одиниць, що говорило про масові постачання, виходячи з потреб батальйону чи полку.

Тільки одна березнева поставка склала 2 млн рос руб. або близько 700 тисяч гривень, причому хоча формально вони були оплачені 10 фірмами, насправді за даними розслідувачів, "Ашан" віддав їх безкоштовно.

Так, The Insider зв’язався з керівниками цих десяти компаній, на які було оформлено гуманітарну допомогу, наприклад, директор ТОВ "МТК" Сергій Пома та директор ТОВ "Енергія-3000" Галина Баранова визнали, що допомога надходила саме російським військовим, але подробиці повідомити відмовилися .

Крім допомоги з Санкт-Петербурга, у низці інших регіонах також був помічений збір допомоги на території торгових центрів, що належать "Ашану". Так, наприклад, у Самарі, Рибінську та Володимирі на територіях магазинів "Ашан" розташовувалися пункти збору "гуманітарної допомоги для Донбасу".

Як підкреслили розслідувачі, згідно з міжнародним правом, гуманітарною допомогою під час міжнародних конфліктів вважається лише допомога мирному населенню. Підтримка однієї з воюючих сторін може підвести "Ашан" під санкції і привести до відходу компанії з російського ринку (який для "Ашана", що має в Росії 230 магазинів, становить 10% від обороту, або близько €3,2 млрд на рік) .

Обіцяють піти вже більше року

Треба сказати, що торгова мережа "Ашан" з перших днів російського вторгнення поводилася досить двулично, з одного боку, засудила агресію і заявила про відмову від інвестицій у росії та постачання туди товарів, з іншого ж — робота мережі триває, а значить і нові товари там з’являються. Причому необхідність роботи в росії подавалася як допомога українським біженцям.

Як підрахував "Телеграф", за 2021 рік торгова мережа "Ашан" заплатила в скарбницю Росії мінімум 170 млн дол., цих коштів вистачить на виготовлення на вибір: 17 ракет Х101 або Х555, 26 ракет "Калібр" або 57 "Іскандерів".

В Україні не раз вимагали оголосити бойкот "Ашану" і спонукати державні органи зайнятися неналежною поведінкою компанії, яка намагається всидіти на двох стільцях.

Єдине, що з квітня зробив "Ашан" у плані виходу з російського ринку, так це закриття частини магазинів, йшлося про торгові точки мережі "Декатлон" — бренд спортивних товарів.

Але разом з тим, за даними російських ЗМІ, "Ашан" продовжує діяти фактично на користь окупантів, так на початку лютого мережа добровільно продовжила обмеження торгової націнки на ряд своїх товарів для російських покупців.

Подібна підтримка безсумнівно в інтересах росії, в якій на тлі зростання санкцій швидко падають доходи держбюджету і пересічних громадян, які раді пачці пельменів за вбитого сина.