Вся надія на ЄС? Міністр економіки розповіла, скільки грошей не вистачає Україні

Читать на русском
Автор
609
Юлія Свириденко Новина оновлена 30 жовтня 2023, 09:53
Юлія Свириденко. Фото facebook.com/yulia.svyrydenko

ЄС готовий виділити лише половину потрібної суми

Поки в Україні тривають широкомасштабні бойові, на оборону країни витрачаються мільярди гривень. Водночас український уряд вимушений у таких умовах знаходити кошти на покриття всіх державних видатків.

Як повідомила "Телеграфу" перша віцепрем’єр — міністр економіки Юлія Свириденко, дефіцит державного бюджету 2024 року складає 42 мільярди доларів. За її словами, уряд працює над тим, щоб цей дефіцит перекрити.

"У нас є програма МВФ і з 1 січня ми будемо частиною плану Ukrainian Facility від ЄС, який передбачає фінансування 50 мільярдів на наступні 4 роки", — підкреслила міністр.

Водночас Свириденко зазначила, що уряду дуже важливо, щоб на наступний рік ЄС зміг забезпечити щонайменше 18 мільярдів прямої бюджетної підтримки України. При цьому вона висловила сподівання, що допомога нашій країні не буде зменшуватись.

"Мінекономіки компонує від усіх міністерств заходи та реформи по Ukrainian Facility. До кінця роки ми маємо їх прийняти на уряді, а зі свого боку ЄС має прийняти регламент і перше фінансування у нас повинно бути з 1 січня. Всі працюємо, щоб перекрити 42 мільярди", — підсумувала міністр.

Своєю чергою раніше заступник міністра економіки Олексій Соболєв заявив, що наразі ЄС готовий виділити лише половину з 18 млрд євро, очікуваних на 2024 рік для України. "Ми зараз працюємо з європейцями, щоб із цих 39 млрд, 18 млрд прийшли саме наступного року", — сказав Соболєв.

Як відомо, 20 червня Єврокомісія запропонувала створити для України спеціальний механізм, за допомогою якого нашій державі будуть надані гранти та позики на суму до 50 мільярдів євро на період до 2027 року.

Нагадаємо 19 жовтня Верховна Рада України підтримала у першому читанні проект Державного бюджету на 2024 рік. До другого читання у документі мають бути враховані деякі пропозиції та висновки.

*Коментар було взято у рамках форуму Human Capital UA у Києві, організаторами якого виступили Центр економічного відновлення, ГО EasyBusiness, Програма розвитку ООН в Україні (UNDP) та за фінансування уряду Німеччини.