Україна потрапила до ТОП країн із найбільш пекельними податками? Що не так із новим рейтингом

Читать на русском
Автор
668
Податкова система в Україні
Податкова система в Україні. Фото dialog.ua

Серед країн, визнаних "податковим пеклом" не всі мають високі податки, справа в іншому

Україна нібито потрапила до першої п’ятірки рейтингу країн з пекельними податковими системами Tax Index 2023 від 1841 Foundation. Так, країна опинилася на четвертому місці у списку.

При цьому минулого року Україна посідала у цьому ж рейтингу п’яте місце. Перемістилася наша країна, як стревджується, через покращення позицій російської федерації. Про це йдеться в результатах дослідження.

Загалом до рейтингу потрапили 82 країни. Джерелом інформації стали дані Міжнародного валютного фонду (МВФ) та Світового банку за 2021 рік.

Серед країн, визнаних "податковим пеклом", не всі мають високі податки. Але всі вони мають низьку якість державного управління, високий рівень корупції, поганий економічний менеджмент, слабкі інститути та низький рівень чи повну відсутність правової визначеності. Саме ці аспекти враховувалися для складання рейтингу.

Кожну країну оцінювали за двома основними напрямками: кількісна сфера (60% від загального балу) та якісна сфера або якість державного управління (40% від загальної кількості балів).

Рекордсменом в антирейтингу стала Білорусь. Слідом за цією країною найбільш заплутану податкову систему мають Венесуела та Аргентина. Оцінка останньої зросла до 10,4 бала (порівняно з 10,0 балами минулого року).

Топ-3 антирейтинги

Також наголошується, що росія все ще залишається податковим пеклом, але вона значно покращила свої показники. За даними, у рейтингу за 2020 рік країна-агресор ділила третє місце з Аргентиною та Україною. Тоді рф набрала 10 балів. Проте зараз вона опустилася на дев’яте місце із результатом 9,2 бала.

До списку антирекордсменів також увійшли Бразилія, Мексика, Болівія, Нікарагуа, Сурінам, Гондурас, Сальвадор та Гаїті.

Рейтинг країн з податковою податковою системою

На думку аналітиків, покращити свої позиції в індексі в короткостроковій перспективі Україна зможе завдяки тому, що ініціювала процес зближення із Заходом і почала впроваджувати реформи.

Зазначимо, що тим часом у мережі звернули увагу, що в основі цього рейтингу лежать дані за 2021 рік. При цьому є у користувачів також питання до методології. Українці вважають, що такий рейтинг не відображає якість податкової системи країни.

Зазначимо, рейтинг прокоментувала член Комітету Ради з фінансів, податкової та митної політики Ніна Южаніна. На своїй сторінці у Facebook вона написала пост, в якому зазначила, що з огляду на те, що довоєнну систему оподаткування повернули, місце в цьому рейтингу, на жаль, може залишитися за Україною, якщо навіть країна не займе перше. На думку Южаніної, "дякувати" за це потрібно владі й тим, хто її обирав.

Раніше "Телеграф" повідомив, що для кур’єрів, таксистів, перукарів в Україні готують особливі податки.