ЗМІ назвали ім’я загадково померлого у Києві дипломата — але є заковика

Читати російською
Автор

Покійний міг бути задіяний від імені України у питаннях придністровського врегулювання

У мережу просочилася інформація про нібито особисті дані трагічно загиблого у Києві дипломата, чиє ім’я раніше не захотіли розкривати журналістам в МЗС України.

Про це повідомляє Telegram-канал "Klymenko Time". Однак при додатковій перевірці фактів "Телеграф" відшукав кілька невідповідностей.

Так, журналісти "Klymenko Time" стверджують, що загиблим нібито є колишній спецпредставник України у питаннях врегулювання придністровського конфлікту Володимир Крижанівський. Також зазначається, що він співпрацював з українським МЗС ще з 1992 року, а до свого 60-річного дня народження не дожив кількох місяців.

Інформація від журналістів "Klymenko Time" /https://t.me/KlymenkoTime

Втім, при пошуку інформації про дипломата Володимира Крижанівського виявляється, що така особа справді існує. Однак йому вже 80 років, він був народним депутатом при президенті Леоніді Кравчуку і працював українським послом в Росії (1992-1994).

Володимир Крижанівський /Вікіпедія

Тим же чиновником, який був відповідальний за позицію України щодо придністровського врегулювання був ще один Крижанівський, але на ім’я Віктор. Саме він почав співпрацювати із МЗС в 1992 році: як другий, а потім і перший секретар відділу Наради з безпеки і співробітництва в Європі та регіонального співробітництва організації.

Віктор Крижанівський /Вікіпедія

Питаннями Придністров’я Віктор Крижанівський займався із 2008 по 2010 рік, після чого повернувся до виконання своїх обов’язків лише у 2017-му. Ці сім років "перерви" він був послом України в Естонії.

Чи є ці два дипломата прямими родичами, невідомо. Однак молодший носить по батькові Володимирович, що може натякати на спорідненість.

До слова, саме завдяки цій плутанині і геможливо зрозуміти, хто ж саме із чоловіків постраждав. Адже сусіди, кажучи про покійного, згадують про сина-дипломата. Однак у 59-річного Віктора Крижанівського, згідно з відкритими джерелами, є дочка, а не син.

У поліції ж стверджують, що загиблий був 1961 року народження. "Телеграф" продовжує стежити за інформацією, яка з’являється стосовно цієї справи.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як експерти оцінюють ймовірне ставлення Банкової до загибелі нардепа Антона Полякова.