Завод «Більшовик» продано фірмі зі статутним капіталом у 4000 грн: що новий власник зробить із підприємством

Читать на русском
Автор
1551
Столиця попрощається з першим своїм машзаводом?
Столиця попрощається з першим своїм машзаводом?. Фото Телеграф

Велика приватизація в Україні стартувала із сумнівної купівлі київського машзаводу "Більшовик" будівельною компанією

Перший київський машинобудівний завод «Більшовик» знайшов нового власника – за результатами аукціону, що відбувся 27 жовтня, ним стало ТОВ «Дженерал комерс».

Статки найстарішого машинобудівного підприємства столиці останніми роками були дуже важкими, заборгованість підприємства перевищила півмільярда гривень, 369 мільйонів з яких склали борги із заробітної плати.

В результаті Фонд державного майна виставив підприємство на аукціон за початковою ціною в 1,389 млрд грн, продавши його на 40 мільйонів дорожче ТОВ «Дженерал комерс».

"Цей аукціон є реальним результатом курсу на проведення прозорої приватизації. Тепер вступають у дію умови приватизації, які гарантують захист інтересів працівників та подальший розвиток підприємства – всі заборгованості будуть погашені, а інвестиції у модернізацію активів є чіткою вимогою", – заявив голова ФДМУ Дмитро Сенніченко.

Тим часом покупець викликає низку питань, головне з яких – купівля підприємства за 1,429 млрд грн фірмою, чий статутний фонд — 4110 гривень. Це приблизно у 347 688 разів менше суми угоди.

Інші питання викликають власники та спеціалізація ТОВ «Дженерал комерс».

Власниками ТОВ виступають Володимир Долгополов (79,45%), закритий венчурний фонд Ларам систем (15,55%) і навіть кіпрська фірма Аб пілар холдингс (5%).

Основним профілем діяльності фірми вказано оптову торгівлю, а додатковими – нерухомість, управління та консультування з питань нерухомості та будівництва. Як фірма, яка не має досвіду роботи в машинобудуванні, виконуватиме вимоги ФДМУ щодо збереження «машинобудівного» профілю «Більшовика» – загадка.

Як повідомлялося раніше, завод буде цікавий покупцям швидше своїм вигідним розташуванням та площею – 35 гектарів землі у Солом’янському районі столиці.

За даними «Телеграфа», за ТОВ «Дженерал комерс» стоїть відомий столичний бізнесмен та забудовник Василь Хмельницький, засновник холдингу UFuture.

Василий Хмельницкий
Новий власник "Більшовика" Василь Хмельницький

Території столичних підприємств та навіть навчальних закладів все частіше забудовуються житловими будинками, останній такий приклад – плани щодо будівництва 14 житлових будинків на території Національного авіаційного університету України.