По п’ять "лимонів" на місяць: у Києві накрили найбільшу мережу з виготовлення фейкових COVID-сертифікатів

Читати російською
Автор

За певну суму можна було отримати підроблений документ про вакцинацію з внесенням інформації до eHealth та "Дії"

У вівторок, 14 грудня, представники Служби безпеки України повідомили про великий видобуток — розкриття найбільшої мережі з виготовлення фальшивих COVID-документів в Україні.

Подробиці повідомили на офіційному сайті СБУ.

Основний офіс "підприємства" був розташований у Києві, тому що засновниками "бізнесу" є два жителі столиці. При цьому до незаконної роботи залучили близько десяти медиків, серед яких головні лікарі окремих медзакладів, так і "сімейники". Останні, до речі, представляли різні області України.

СБУ затримали і медичних працівників /ssu.gov.ua
Вилучені печатки, якими засвідчували підроблені документи /ssu.gov.ua

Суть мережі шахраїв була простою — за певну суму вони пропонували оформити підроблене свідоцтво про вакцинацію проти "корони". При цьому дані про "отримання щеплення" вносилися ще й до бази eHealth, а також відображалися на державному порталі "Дія".

ssu.gov.ua

Розростись до найбільшої мережі країни їм допомогло залучення посередників, які й займалися пошуком "клієнтів", і навіть проведенням більшості фінансових операцій.

До речі, такий "бізнес" на фальшивках був досить прибутковим — за місяць порушники могли заробляти до п’яти мільйонів гривень.

Підроблені ковидні сертифікати /ssu.gov.ua

Наразі правоохоронці проводять слідчі дії, організаторам шахрайської схеми збираються пред’явити підозри. Особи, які були причетні до цієї мережі, наразі встановлюються. Не виключено, що проблеми можуть виникнути й у клієнтів горе-бізнесменів.

ssu.gov.ua

Нагадаємо, що лише днями в Україні суд вперше засудив до ув’язнення людини, яка виготовляла підроблені ковід-документи. Як розповідав "Телеграф", за свою спробу нажитися на коронавірусній тематиці мешканець Кривого Рогу потрапив за ґрати на два роки.