Підробка або використання фейкового сертифіката: Рада планує посилити покарання

Читать на русском
Автор
659
За підробку та використання сертифіката про вакцинацію світить реальний термін чи штраф.
За підробку та використання сертифіката про вакцинацію світить реальний термін чи штраф.. Фото фото з відкритих джерел

Нові штрафи та терміни можуть запровадити вже за кілька днів.

Максимальне покарання для тих, хто підробляє COVID-сертифікати та ПЛР-тести на коронавірус, хочуть збільшити до восьми років за ґратами. Нагадаємо, на даний час санкція статті передбачає максимальний термін у два роки обмеження волі. При повторному порушенні – до п’яти років. Рішення зробити кару серйознішою депутати Верховної Ради можуть ухвалити вже 2 листопада.

Про це повідомив в ефірі "Свободи слова Савіка Шустера" голова комітету парламенту Михайло Радуцький.

Також планують посилити покарання для тих, хто підробками користується — до 50 тисяч гривень. Наразі штраф — менше тисячі гривень, а максимальна санкція — два роки обмеження волі. Це регламентується статтею 358 Кримінального кодексу.

Нагадаємо, в Україні розгорнули масштабну кампанію з виявлення підробок. У МВС кажуть, що особистість порушника для правосуддя не зіграє ролі — так у п’ятницю вручили підозру екснадрепу Надії Савченко та її сестрі Вірі за використання документів, з ознаками фальсифікації.

Відповідність сертифікатів перевіряють скануючи спеціальний QR-код. Саме його не розпізнала програма на документах сестер Савченко.

Раніше "Телеграф" писав, що сертифікати перевірятимуть вибірково в місцях, де багато людей — транспорті, громадському харчуванні та торгових центрах.