Падіння вертольота біля дитячого садка у Броварах та загибель керівництва МВС: що відомо

Читать на русском
Автор
30497
Авіакатастрофа у Броварах
Авіакатастрофа у Броварах. Фото Колаж "Телеграфу"

Трагедія вже забрала кілька життів, проте дані про постраждалих постійно змінюються

Вранці у середу, 18 січня, у Броварах під Києвом неподалік дитячого садка впав гелікоптер. Станом на цю мить відомо про 14 загиблих, у тому числі 1 дитину. Ще 25 осіб травмовані (з них 11 дітей). Пошуково-рятувальні роботи завершилися, постраждалі госпіталізовані, деякі з них у тяжкому стані.

Усі 9 людей, що були у гелікоптері, загинули. Серед них верхівка Міністерства внутрішніх справ (МВС) України: голова МВС Денис Монастирський, його заступник Євген Єнін та держсекретар Юрій Лубкович.

Після жахливої авіакатастрофи дитсадок у Броварах виглядає так:

"Телеграф" стежив за новинами з місця інциденту:

18:47 — головлікар прокоментував стан постраждалих у Броварах, за його словами п'ятеро людей у важкому стані, вагітну жінку поклали в гінекологію.

У вагітної жінки на спині достатньо велика рана. У важкому стані 3 дитини та 2 дорослих, серед яких батько з донькою – у них близько 30% опіків тіла та опік дихальних шляхів.

16:20 — ДСНС станом на 15:45 завершила пошуково-рятувальні роботи. Всього загинуло 14 осіб, з них 1 дитина. Постраждало 25 осіб, з них 11 дітей.

15:26 — за уточненими даними ДСНС станом на 15:00, у трагедії загинула 1 дитина, а не 4.

"За уточненою інформацією, після проведення ідентифікації, на місці падіння вертольота виявлено 14 загиблих осіб, з них 1 дитина та 9 осіб, які перебували на борту".

Травмовано 25 осіб (з них 11 дітей), яких госпіталізовано до лікарень.

14:40 — МВС опублікувало повний список загиблих, які перебували у вертольоті:

  • міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський;
  • його перший заступник Євгеній Єнін;
  • державний секретар МВС Юрій Лубкович;
  • заступник керівника Патронатної служби МВС Тетяна Шутяк;
  • начальник управління забезпечення захисту Департаменту внутрішньої безпеки НПУ підполковник поліції Михайло Павлушко;
  • провідний інспектор Департаменту комунікації МВС Микола Анацький;
  • командир повітряного судна — інструктор авіаційної ескадрильї спеціального призначення на вертольотах Олександр Василенко;
  • пілот авіаційної ескадрильї спеціального призначення на вертольотах Костянтин Коваленко;
  • бортовий механік авіаційної ескадрильї спеціального призначення на вертольотах прапорщик служби цивільного захисту Іван Касьянов.

14:22 — ДСНС станом на 14:00 повідомила, що у Броварах загинули вже 4 дитини (раніше йшлося про трьох). Таким чином всього внаслідок падіння вертольота загинули 17 осіб. Травмовано 25 осіб (з них 11 дітей), яких госпіталізовано до лікарень.

Тривають пошуково-рятувальні роботи. Доля одної дитини залишається невідомою.

13:22 — Нові дані щодо жертв станом на 12:30 (інформація від ДСНС опублікована о 13:19):

Загинуло 16 людей, з них 3 дитини. Травмовано 30 осіб (з них 12 дітей), яких госпіталізовано до лікарень.

Також проводиться розбір плит перекриття між 1 та 2 поверхами та покрівлею.

13:16 — СБУ розпочала провадження щодо падіння гелікоптера у Броварах та розглядається три версії причин трагедії, серед яких:

  • порушення правил польоту;
  • технічна несправність гелікоптера;
  • умисні дії щодо знищення транспортного засобу.

13:12 — Вертоліт з верхівкою МВС летів у Харківську область, – начальник ГУНП в Харківщини Володимир Тимошко

"Сьогодні я мав зустріти, мав потиснути руки, мав… побачити не тільки керівників, ні, — друзів, яких поважав, яких чекав. Розмовляв вчора, сьогодні, зі всіма, хто був на борту, поговорив і виїхав зустрічати, зустрічав. Неможливо передати словами, неможливо просто повірити! Непоправна втрата",заявив Тимошко.

12:50 — Жителі Броварів допомагали рятувати дітей з дитячого садка, деяких витягали через вікна будівлі, розповідає місцевий мешканець:

"Паніка в дітей була дуже сильна. Дали цукерок, заспокоїли їх, записали імена, подивились їх, спитали, що болить, були такі подряпини і синці, потім передали вихователям та батькам", — каже хлопець, який допомагав рятувати дітей.

12:42 — Поліція уточнила дані щодо жертв, кількість загиблих зросла до 16, з них троє – діти. 25 осіб госпіталізовані, зокрема 10 діток. За словами речниці Нацполіції Марʼяни Реви, декілька осіб перебувають у важкому стані в реанімації.

12:38 — У ліцеї №10 у Броварах організували оперативний штаб, до нього можуть звернутися всі, хто потребує допомоги, повідомив голова Київської ОВА Олексій Кулеба.Тут працюють медики, психологи, представники поліції, ДСНС, волонтери, всі екстрені служби. Людям надається необхідна допомога.

12:30 — "Вертоліт кружляв, горів і полетів у той бік. Я так зрозуміла, вибрав найменший об'єкт, бо там двоповерхова будівля, а тут десятиповерхова", — розповідає Раїса Теплова, яка мешкає у будинку неподалік садка.

12:28вихователька дитячого садка у Броварах, куди впав гвинтокрил, розповіла, що якраз приймала дітей близько 8 ранку, коли побачила спалах.

12:20 — Місцеві мешканці Броварів розповіли "Телеграфу", що вибух від падіння гелікоптера був настільки сильним, що його було чути здалеку. У Броварах гірша ситуація зі світлом та мобільним інтернетом, ніж у Києві, і доступ до новин в інтернеті є обмеженим.

"Я не дуже близько звідси живу, але було навіть дуже здалеку видно спалах. Звук був дуже потужний, сильний", — розповідає дівчина, яка прийшла на місце трагедії.

"Чули як летіло, потім бабах, і все в диму. Інформації немає, бо немає інтернету і зв'язку. Потім ось дізналися. Взагалі вранці вели дитину у школу, клас розташований навпроти садочку, але не встигли дійти — побачили спалах і розвернулися, пішли назад. Від школи до садочка секунда польоту", — розповідає жінка.

11:50 — Офіційна інформація ДСНС щодо жертв:

  • Загинуло 15 людей, з них 3 дитини. Травмовано 25 осіб (з них 15 дорослих та 10 дітей), яких госпіталізовано до лікарень.
  • На борту перебувало 9 людей: 6 осіб оперативної групи МВС, включно із керівництвом МВС, а також 3 члени екіпажу ДСНС.

11:27 — Свідків подій у Броварах просять оперативно звернутися в поліцію, це допоможе в з‘ясуванні обставин трагедії, каже заступник глави ОП Кирило Тимошенко.

Куди давати світчення про трагедію у Броварах
Кирило Тимошенко закликав свідків звернутися у поліцію

11:25 — У дитсадку в Броварах станом на цю мить вже ліквідували пожежу:

Падіння вертольота у Броварах
Бровари після падіння вертольота на дитсадок

11:20 — Головне з брифінгу представників Нацполіції та заступника глави ОП Кирила Тимошенка:

  • Керівництво МВС летіло на гелікоптері у відрядження в одну з "гарячих" точок.
  • На борту було 9 людей, всі вони загинули. Інші 9 загиблих — діти та дорослі, що знаходилися у дитсадку.
  • Особи загиблих дітей поки не встановлені. Робота триває, рідні та близькі зараз будуть під'їжджати, їм буде надаватися допомога. Більш детальна інформація щодо осіб загиблих буде відомою ближче до вечора.
  • У дитсадку впало перекриття, рятувальники продовжують розбір завалів.
  • СБУ та поліція займаються встановленням причин, є кримінальне провадження.

11:13 — модель вертольота, що впав, ідентифікували як Н-225 Super Puma. Про це пише спеціалізований Telegram-канал "Гвинтокрилий+Шибайголова".

Вертоліт Н-225 Super Puma
Гвинтокрил ідентифікували як Н-225 Super Puma

11:05 — Про причини говорити рано, — Юрій Ігнат

Речник командування повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявив, що поки зарано стверджувати, що стало причиною падіння вертольота:

"Комісія буде розслідувати причини. Це не буде 1-2 дні, тому що дослідження авіакатастрофи займає певний час. Думаю, буде створена державна комісія, до якої увійдуть різні авіаційні фахівці. Вони дослідять причини того, що відбулося, та які фактори впливали на те, що вертоліт впав", — каже Ігнат.

10:57 — так виглядає дитячий садок у Броварах після авіакатастрофи:

Дитячий садок після падіння вертольота
Фото дитячого садка у Броварах після падіння вертольота

10:51 — Оновлені дані про жертв: 18 загиблих, у тому числі 3 дітей. Відомо про 29 поранених, серед яких — 15 дітей, повідомив голова Київської ОВА Олексій Кулеба.

Потерпілим надається вся необхідна допомога. На місці працюють всі оперативні служби.

10:47 — очевидці з Броварів розповідають про останні хвилини перед авіакатастрофою. Вертоліт зробив три кола над супермаркетом, полетів у бік центру, але потім почав різко знижуватися, ударився та загорівся:

10:36 — Кількість загиблих у Броварах зросла до 18, серед них троє дітей.

Поранення отримали — 26 осіб (12 дітей).

10:16 У вертольоті були голова МВС Денис Монастирський, його заступник Євген Єнін та держсекретар Юрій Лубкович. Всі вони загинули.

Денис Монастирський загинув у Броварах
Денис Монастирський, Євген Єнін та Юрій Лубкович

10:15 Ігор Клименко: Сьогодні вранці, 18 січня, у Броварах розбився гвинтокрил ДСНС. Внаслідок авіакатастрофи загинуло керівництво МВС: міністр, перший заступник міністра та державний секретар. Всього наразі відомо про 16 загиблих, з них 2 дітей. З них 9 перебували на борту гвинтокрила.

22 потерпілих перебувають в лікарні, з яких 10 дітей.

На місці працюють всі профільні та спеціалізовані служби. Триває огляд місця події.

10:10 У командуванні Повітряних сил ЗСУ повідомили, що літальний апарат призначений для потреб ДСНС.

10:00 "Трибуна Бровари" пише, що, за попередньою версією, причиною катастрофи міг стати туман. У режимі відключення світла на даху будинку не працюють літакові маячки, тож пілот міг просто не помітити багатоповерхівки. Через різку спробу набрати висоту вертоліт міг вийти з-під контролю.

9:54 За даними видання "Ґрунт", яке посилається на Броварське районне управлення поліції, через падіння вертольота могло загинути троє осіб, ще п'ятеро — отримати травми.

9:33 Як повідомила у коментарі "Українській правді" прес-офіцер поліції Київської області Ірина Прянишникова, загальна кількість загиблих наразі невідома, проте факт смерті кількох громадян підтверджено. При цьому є дані про щонайменше п’ять постраждалих.

Падіння вертольота у Броварах
На місці вже працюють представники рятувальних служб
Бровари падіння вертольота
На окремих знімках чітко видно залишки гвинта від літального апарату.

Слід зазначити, що водночас пресслужба поліції Броварів наголошує: серед дітей жертв немає.

Додамо, що за словами заступника голови Офісу президента Кирила Тимошенко, кількість загиблих внаслідок падіння вертольота збільшується. Однак конкретної цифри постраждалих чиновник поки не озвучує. Коментар про подію він надав в ефірі телемарафону.

Тим часом у соцмережі з’являється все більше фото та відео з місця події.

Більше про події середи, 18 січня, можна дізнатися з нашого текстового онлайну: Війна — день 329: окупанти готують новий ракетний удар і наступають на Донбасі