Війна — день 329: окупанти готують новий ракетний удар і наступають на Донбасі

Читать на русском
Автор
28272
Бої за Україну продовжуються 329 днів
Бої за Україну продовжуються 329 днів

Оперативно про головне 18 січня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 329 днів. Окупанти посилюють тиск на Бахмут, а також намагаються збільшити своє становище на напрями Лимана та Куп’янська, проте українські захисники стійко тримають натиск ворога. Проте з кожним новим днем Україна отримує дедалі більше військової допомоги від союзників і незабаром ЗСУ можуть отримати у своє розпорядження перші танки західного зразка. Водночас українців закликають не розслаблятися, оскільки ризики нових ракетних обстрілів залишаються дуже високими.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 18 січня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Україна буде членом НАТО, а єдиний шлях до встановлення миру — надання Україні зброї, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на Всесвітньому економічному форумі в Давосі.

22:00 Канцлер ФРН Олаф Шольц готовий дозволити передачу Києву танків Leopard за умови, що США передадуть Україні Abrams, — Süddeutsche Zeitun

21:00 До нового пакету військової допомоги від США Україні, ймовірно, увійдуть кілька БТР "Stryker", а також ракети GLSDB для Himars/M270 з дальністю поразки близько 150 км, — Politico.

20:00 Президент Польщі Анджей Дуда закликає партнерів та союзників України продовжити посилювати військову допомогу Україні, зазначивши, що протягом кількох місяців чи тижнів буде вирішальний момент у війні.

19:00 На східному напрямку підрозділом зенітних ракетних військ Повітряних Сил ЗС України знищено російський ударний вертоліт Ка-52, повідомляють у Повітряних силах ЗСУ.

18:00 Місії МАГАТЕ на українських АЕС працюватимуть до закінчення війни і ще через деякий час після, заявив голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

17:00 Президент Сербії Александр Вучич заявив, що для його країни Крим та Донбас, є виключно частиною України.

16:00 Уряд призначив голову Нацполіції Ігоря Клименка виконоючим обов’язки міністра внутрішніх справ.

15:00 Латвія відправить в Україну зенітно-ракетні комплекси Stinger, гелікоптери, кулемети з боєприпасами і безпілотники, — Delfi.

У селищі Михайлівка Запорізької області пролунали вибухи біля місцевої школи, де російські окупанти облаштували склад боєприпасів, — про це заявив мер Мелітополя Іван Федоров.

14:00 Були повідомлення про звуки вибухів в Києві, після чого у багатьох областях України оголосили повітряну тривогу.

13:00 Президент рф володимир путін знову висловився про війну в Україні: "Все, що ми робимо сьогодні, у тому числі і "спецоперація" – це спроба припинити цю війну та захистити наших людей".

Станом на цю хвилину досі залишаються невпізнаними 12 тіл і фрагментів тіл, яких виявили під час розбору завалів житлового будинку в Дніпрі, 17 осіб досі перебувають у списку зниклих безвісти, — радниця глави Дніпропетровської ОВА Наталія Бабаченко.

10:30 Внаслідок авіакатастрофи в Броварах загинули голова МВС Монастирський, його перший заступник Єнін та держсекретар Лубкович. Також повідомляється про загибель трьох дітей. Загальна кількість жертв — 18 людей.

09:00 В Броварах, що під Києвом, впав літальний об'єкт — наймовірніше, гелікоптер чи безпілотник. Повідомляється, що інцидент стався неподалік місцевого дитячого садка. Рятувальні служби знаходяться на місці події, очікується офіційна інформація.

Бровари вибух сьогодні
Перші фото з місця події

08:00 Українські військові відзвітували щодо свіжих втрат окупантів. За минулу добу до числа "хороших росіян" додалося понад 800 осіб!

07:20 Генштаб ЗСУ: через незначну кількість колаборантів, загарбники змушені завозити чиновників з рф для виконання управлінських функцій окупаційного режиму на тимчасово захоплених територіях. До того ж, спостерігається нестача працівників у різних галузях, тому що місцеві жителі не бажають співпрацювати з окупантами. Тож росіяни намагаються завезти робітників із тієї ж росії та окупованого Криму.

Із 14 тисяч вивезених окупантами українських дітей вдалося повернути лише 125, – радниця уповноваженої з прав дитини Дар'я Герасимчук.

06:25 Кілька важливих новин на ранок:

  • США вважають неприйнятними та шкідливими для налагодження мирного переговорного процесу вимоги росії до України враховувати "нові територіальні реалії", — заявив держсекретар Ентоні Блінкен. Він також додав, що Штати рішуче налаштовані, щоб Київ "досяг успіху на полі бою" та адаптують військову допомогу.
  • Білий дім може оголосити про додаткову допомогу Україні вже наприкінці тижня, — стверджує спікер Ради національної безпеки США Джон Кірбі.
  • Японія теж працює над тим, щоб у "відповідний час" представити комплексний план підтримки України.
  • Тим часом президент рф володимир путін найближчими днями, а, можливо, навіть 18 січня, може оголосити в рф другу хвилю мобілізації, вважають аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).
  • Жертв ракетного удару по Дніпру насправді могло бути більше, від деяких тіл залишилися лише фрагменти, а деякі тіла могли просто зникнути внаслідок горіння ракетного палива та морозів, — мер Борис Філатов.

3:00 Росіяни знову обстріляли Херсон, згідно з даними у місцевих telegram-каналах, для цього вони застосували запальні снаряди. Повідомляється, що у житлових кварталах після цього сталося займання

2:00 Прем'єр Фінляндії Санна Марін заявила, що якби Україна була членом НАТО, то росія б не наважилася почати вторгнення.

00:00 У мережі з’явилася інформація про обстріл окупантами Нікопольського району Дніпропетровської області

Інформація за 15 січня доступна у зведенні: Війна — день 326: ворог зазнає поразки на фронті і застосовує "ракетний терор" проти мирних міст .

З даними за 16 січня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 327: Україна відновлюється після ракетного удару, а окупанти наступають на Донбасі

Про те, що відбувалося 14 січня, читайте у матеріалі: Війна — день 328: окупанти готують новий наступ на сході та обстрілюють мирні міста .