Війна — день 327: Україна відновлюється після ракетного удару, а окупанти наступають на Донбасі

Читать на русском
Автор
28122
Бої за Україну тривають 327 днів
Бої за Україну тривають 327 днів

Оперативно про головне 16 січня

Українці зустріли 327 день у стані воєнного стану. Росіяни намагаються атакувати на лінії Сватове — Кремінна, а також наступають у районі Соледара, Бахмута та Авдіївки. Україна ж відновлюється після попереднього ракетного удару, який забрав безліч життів мирних жителів та відновлює пошкоджену енергосистему під загрозою чергового масового обстрілу.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі в понеділок 16 січня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 До Києва прибули заступники держсекретаря та міністра оборони США. Після зустрічі з прем'єром Шмигалем американські чиновники зробили декілька заяв.

Заступниця держсекретаря США Венді Шерман: США спостерігатимуть за всім, що росія робить стосовно власного виробництва ракет, і будуть накладати санкції.

Заступник міністра оборони Колін Кал: Уряд продовжить дискусію з українською владою щодо типу ракет великої дальності. Важливо говорити не про конкретний тип далекобійних ракет, а про прохання України надати зброю, яка здатна досягати дальніх цілей, загалом.

22:00 Зеленський пережив більше 12 замахів з початку російського вторгнення, пише The Independent. Щонайменше дві спроби замаху вдалося зырвати завдяки детальним розвідданим США, якими поділився голова ЦРУ Бернс під час свого візиту до Києва

21:00 путін доручив новому командувачу угрупуванням російських військ в Україні герасимову захопити Донбас до березня 2023 року, заявив представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов.

20:00 За російськими даними, понад 4,7 млн українців перебувають наразі на території росії. Скільки з них переїхали до РФ добровільно чи примусово, невідомо, повідомила директор з адвокації Центру прав людини ZMINA Альона Луньова.

19:00 Міністр оборони Словаччини Ярослав Надь повідомив про передачу Україні ще однієї, вже восьмої гаубиці Zuzana 2.

18:00 Сили оборони України продовжують тримати оборону в Соледарі Донецької області та на підступах до міста, заявив речник Східного угруповання ЗСУ Череватий.

17:00 Міністри культури та голови делегацій держав-членів та держав-спостерігачів Ради Європи, а також представники організацій-учасниць прийняли спільну заяву щодо України в Давосі, в якій закликали співпрацювати з українською владою для допомоги у відновленні України.

16:00 Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, який прибув з візитом до Берліна, закликав уряд Німеччини діяти рішуче та надати Україні всі види зброї.

"Поразка України може стати прелюдією до Третьої світової війни, тому сьогодні немає причин блокувати підтримку Києва та відкладати справи на невизначений термін. Я закликаю уряд Німеччини діяти рішуче, постачаючи Україні всі види зброї", — цитує канцелярія прем'єр-міністра Польщі.

15:00 Росіяни знову гатять по Херсону, місцеві пабліки повідомляють про черговий удар по дитячій лікарні.

Німеччина розпочала процес перекидування систем ППО Patriot до Польщі у кількості трьої одиниць, вони захищатимуть критичну інфраструктуру поруч з кордоном з Україною, — Spiegel.

Поразка України у війні, яку розв'язала росія, може стати прелюдією до Третьої світової війни, вважає прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

14:00 Зараз у росії в Чорному морі знаходиться шість ракетоносіїв, що мають на озброєнні близько 30 ракет, повідомляють ВМС ЗСУ.

В Брянській області рф почали встановлювати бетонні протитанкові загородження, пояснюючи це можливим зіткненням з ЗСУ. Раніше такі "зуби дракона" зводили в Курській та Білгородській областях.

Прессекретар президента рф дмитро пєсков заявив, що росія сприймає дуже негативно можливе постачання Україні британських танків Challenger 2: "Вони здатні затягнути всю ситуацію, завдати більше бід державі Україна".

13:00 Кількість жертв російського удару по житловому будинку у Дніпрі складає вже 40 осіб.

Тим часом стало відомо, що Україна та ЄС підписали меморандум про надання 18 млрд євро макрофінансової допомоги.

12:00 Міністр оборони Німеччини Крістіна Ламбрехт офіційно подала канцлеру Олафу Шольцю прохання про відставку, повідомляють німецькі ЗМІ. Про те, що може змінитися для України (і чи взагалі зміниться) читайте в блозі Ореста Сохара.

11:00 Окупанти пишуть, що збивають безпілотники біля Севастополя в районі військового аеродрому рф Бельбек.

Вранці російські війська вдарили по Херсону із артилерії. У Дніпровському районі міста ворожі снаряди поцілили у багатоквартирний будинок та будівлю інтернату. Попередньо відомо про одну загиблу, що мешкала в пошкодженому будинку. Жінка померла від отриманих уламкових поранень на місці.

Також росіяни вкотре атакували обласну дитячу клінічну лікарню. Внаслідок атаки вибиті шибки в неонатальному корпусі — ця будівля наразі пуста, тому поранених немає.

10:20 Українські військові прибули в Оклахому (США) для участі у навчаннях з використання системи протиракетної оборони Patriot.

69% українців вважають, що люди готові терпіти теперішні та майбутні проблеми стільки, скільки буде потрібно, до перемоги України у війні. 23,9% опитаних готові терпіти обмежений час, і лише 4,6% не готові терпіти труднощі, — про це свідчить дослідження Інституту соціології НАН України.

09:30 Зранку під обстріл потрапив Калінінський район Донецька, зруйновано магазин і аптеку, окупанти заявляють про загиблих та постраждалих.

Британія не має намірів відправлятиме Україні легендарні вертольоти Apache, як вчора писали ЗМІ, -повідомила редакторка з безпеки та оборони у Sky News Дебора Хейнс із посиланням на Міноборони Великої Британії.

08:20 Сьогодні розпочалися льотно-тактичні навчання рф та Білорусі. У ході них російські та білоруські військові разом вестимуть повітряну розвідку, патрулюватимуть повітряний простір уздовж кордону, відпрацьовуватимуть висадку десанту, доставку вантажів та евакуацію поранених. Іншими словами, на тлі активності ворожої авіації у Білорусі сьогодні можливі масштабні повітряні тривоги.

За минулу добу росія втратила багато танків, ББМ, систему ППО та майже 800 окупантів.

Втрати росії в Україні 16.01.2022
Втрати росії в Україні 16.01.2022

07:30 За ніч в Дніпрі знайшли ще п'ятьох загиблих, серед яких одна дитина. Так, всього внаслідок атаки росії загинуло 35 осіб, серед яких двоє дітей. 75 осіб постраждали, доля ще 35 людей невідома, — вони можуть залишатися під завалами, їх шукають.

06:00 Перед обстрілом у Дніпрі затримали підлітків, які фотографували ТЕС та дзвонили до Росії, — ЗМІ.

05:00 Злочини рф, у тому числі й обстріл житлового будинку в Дніпрі, не залишаться безкарними — Боррель.

03:00 Столтенберг анонсував додаткові постачання важкого озброєння Україні.

01:20 Ворог завдав ракетного удару по Запоріжжю та передмісті. Надійшла інформація про кількох легкопоранених. Є руйнація об'єктів цивільної, житлової та промислової інфраструктури.

01:00 Зеленський: під завалами будинку у Дніпрі можуть перебувати понад 30 людей; пошуки продовжуються.

00:00 В окупованому Севастополі чули вибухи, повідомляється про роботу ППО.

З даними за 13 січня можна ознайомитися у трансляції: Війна – день 324: запеклі бої за Бахмут та Соледар продовжуються

Про те, що відбувалося 14 січня, читайте у матеріалі Війна — день 325: окупанти перетворюють Соледар на руїни і знову атакували Київ

Інформація за 15 січня доступна у зведенні: Війна — день 326: ворог зазнає поразки на фронті і застосовує "ракетний терор" проти мирних міст.