Кличко вчора звільнив директора столичної "ритуалки": сьогодні йому вручили підозру (фото)

Читати російською
Автор

Екс-директора київської ритуальної служби підозрюють у розкраданні бюджетних коштів

У четвер, 26 жовтня, екс-директору столичної ритуальної служби, якого напередодні звільнив Віталій Кличко, правоохоронці повідомили про підозру в розкраданні бюджетних коштів на суму в десятки мільйонів гривень. Також підозру отримала і його спільниця – колишня співробітниця КП.

Про це стало відомо із заяви Київської міської прокуратури. Зловмисникам може загрожувати покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років із конфіскацією майна.

Слідство встановило, що директор столичної ритуальної служби одного із місцевих комунальних підприємств заробляв на "мертвих душах" та фіктивно приймав до себе на роботу співробітників. Протягом 2020-2023 років йому вдалося "влаштувати" 23 особи на посаду прибиральників. Особисті дані "працівників" вносилися до офіційних документів, а на їхні прізвища відкривалися банківські картки, на які нараховувалася зарплата.

Речові докази

Таким чином, карти фіктивних працівників перебували у розпорядженні директора комунального підприємства та його спільниці — колишньої співробітниці КП. Учасникам злочинної схеми вдавалося протягом чотирьох років знімати з банкоматів зарплати "мертвих душ" та розпоряджатися ними на власний розсуд. Своїми діями зловмисники завдали територіальній громаді Києва збитків у розмірі майже 32 мільйонів гривень.

Обшук у справі

Під час проведення обшуків було отримано докази заволодіння бюджетними коштами, що підтверджено судовими експертизами. Мер столиці Віталій Кличко звільнив директора ритуальної служби КП "Спеціалізований комбінат підприємств комунально-побутового обслуговування" з посади у середу, 25 жовтня.

Екс-директор КП повністю визнав свою провину та дав свідчення на своїх спільників. Окрім цього він відшкодував майже 16 мільйонів гривень завданих збитків.

Його ж спільниця, після проведення обшуків, подарувала своїй дочці дві квартири у Києві та приватний будинок із земельною ділянкою у Київській області. Одну з цих квартир вартістю близько 4 мільйонів гривень, за даними слідства, підозрювана незаконно придбала у лютому 2023 року за кошти, отримані злочинним шляхом. Прокурор звернувся до суду з клопотаннями про арешт всього зазначеного майна, яке суддя задовольнив у повному обсязі.

Обом підозрюваним обрано запобіжні заходи. Слідство по цій справі триває.

Раніше "Телеграф" повідомляв про те, що в Києві звільнили скандального суддю : чим він запам’ятався. Вища рада правосуддя звільнила суддю Дарницького районного суду Києва Сергія Піду з посади. У 2016 році Парламент вже звільняв суддю, проте він оскаржив це рішення і Верховний Суд скасував його звільнення. Також постанова ВРУ була визнана протиправною. Після цього відбулися судові розгляди.