Буде інтернет навіть під час блекауту: для киян створять мапу провайдерів

Читати російською
Автор

Цієї зими можливі перебої з електрикою і дуже важливо завжди залишатися на зв’язку

Громадська організація "ЛУН. Місто" та Мінцифри почали спільно працювати над створенням карти провайдерів, які здатні забезпечувати своїх абонентів безперебійним інтернетом навіть під час тривалих відключень світла. Ця ініціатива допоможе киянам завжди залишатися на зв’язку.

Про це повідомляється на офіційному сайті Міністерства цифрової трансформації України. Так, на спеціальну карту будуть нанесені провайдери, які зможуть забезпечити користувачів інтернетом до 72 годин під час блекауту.

Меморандум про спільну роботу над створенням "карти інтернету під час тривалих відключень світла" підписали представники Мінцифри та громадської організації "Лун.Місто". На карті будуть відображені провайдери, які перейшли на енергозберігаючі мережі за технологією xPON.

Зазначається, що сучасна технологія xPON розшифровується як пасивна оптична мережа і дозволяє залишатися без електрики онлайн до 72 годин.

"Телеком-компанії активно переходять на технології, стійкі до знеструмлення, та резервне харчування, щоб люди були онлайн під час тривалих блекаутів до 3 діб. Продовжуємо працювати з партнерами, створюємо карту інтернету під час знеструмлення. Українці зможуть легко знайти таких провайдерів у своєму будинку або поряд і мати зв’язок", — наголосила заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан.

На карті інтернету буде видно контактні дані провайдерів, які готові надавати абонентам інтернет під час тривалих відключень світла. Це допоможе за необхідності подати заявку на підключення. Карти регулярно оновлюватимуть і доповнюватимуть інформацію про компанії, які використовують технологію xPON. Цей проект вже найближчим часом буде реалізовано і кияни матимуть доступ до карт.

Раніше "Телеграф" повідомляв про те, що названо ознаку підготовки Росії до масованих ударів по Україні. Окупанти накопичують ракети повітряного базування. Це може говорити про те, що противник готується до масованих атак щодо об’єктів енергосистеми України.