Що слухати на Великдень: U2, "Ісус Христос суперзірка" та Джоан Осборн. Три головні пісні про Бога (відео)

Читать на русском
Автор
973
Івонн Елліман, Боно та Джоан Осборн заспівали головні пісні про віру Новина оновлена 04 травня 2024, 11:03
Івонн Елліман, Боно та Джоан Осборн заспівали головні пісні про віру. Фото Колаж "Телеграфу"

Головний хіт Джоан Осборн був написаний випадково, а пісню про Іуду лідер U2 Боно побачив уві сні

Напередодні дня світлого свята Великодня "Телеграф" підібрав для вас три найкращі пісні про Бога і віру, виконані рок-музикантами.

"One of Us", Джоан Осборн

"А що, якщо Ісус – один із нас? Просто пасажир в автобусі?" — запитує Джоан Осборн в одній з найпронизливіших пісень про віру. Що найцікавіше, цей шедевр народився зовсім випадково. Його автор, Ерік Базіліан, навіть не релігійна людина.

"Це пісня про те, що відбувається з тобою, коли ти робиш для себе відкриття, яке повністю змінює твою картину світу, – пояснив він згодом. – Не ти пишеш такі пісні – вони пишуть тебе".

Базиліан написав пісню за кілька годин, щоб показати своїй майбутній дружині, як записували музику в шістдесяті – вони якраз дивилися документальний фільм про Beatles. Технології для запису, які тридцять років тому були передовими, у дев’яностих стали доступними всім як домашні студії.

Так само випадково Базіліан запропонував заспівати пісню Джоан Осборн – і "One of Us" стала великим хітом у дванадцяти країнах, не рахуючи трьох номінацій на "Греммі". І варто визнати: це найвідоміша пісня співачки.

"Everything’s Alright", Івонн Елліман

Історія останніх днів Христа лягла в основу знаменитого мюзиклу Ендрю Ллойда Веббера, вперше поставленого на Бродвеї у 1971 році. Завдяки участі відомих рок-музикантів (вокаліста Deep Purple Ієна Гіллана, Гаррі Гліттера та інших), а також "прогресивному року" і фанку, що якраз увійшли в моду, "Ісуса Христа суперзірку" прийнято вважати першою в світі рок-оперою.

На мюзикл чекала феноменальна популярність: платівка розійшлася величезним тиражем, було знято дві екранізації, а відроджене шоу у 2001-2004 роках відкатало два тури Британією та США. Що не дивно: Ендрю Ллойд Веббер та автор лібретто Тім Райс створили справжній шедевр, і жоден їхній наступний мюзикл так і не зміг наблизитись за рівнем майстерності до дебюту.

Вибрати один номер досить важко. Тим більше, що найвідоміші – наприклад, діалог Каяфи з первосвящениками, які прирікають Христа на смерть, або однойменна "Суперзірка" на слуху вже понад п’ятдесят років. "Телеграф" вирішив зупинитися на одному з найзворушливіших номерів у виконанні Івонн Еліманн (за участю Теда Ніллі та Карла Андерссона).

"Until The End Of The World", U2

"Я поцілував тебе в губи і розбив твоє серце. Ти поводився так, ніби це був кінець світу", — співає лідер U2 Боно в одній із найпроникливіших пісень гурту. Їхній альбом "Achtung Baby" став справжнім шедевром і найвищою точкою кар’єри, але навіть на цій платівці "Until The End Of The World", яка розповідає історію зради Іудою Христа, здається однією з найкращих.

І знову створення пісні стало справою випадку: спочатку вона писалася для саундтреку однойменного фільму Віма Вендерса, який давно і плідно співпрацював із рокерами: виступ Нік Кейва та його The Bad Seeds навіть потрапив до одного з найкращих фільмів режисера "Небо над Берліном". Але одного разу Боно наснилася розмова між Іудою Іскаріотом та Христом, і це вирішило справу. А назва майбутнього фільму Вендерса дала назву також і пісні.

Незважаючи на новаторські прийоми запису – платівку продюсував великий чарівник звукозапису Брайан Іноу, найпотужніше "Until The End Of The World" звучить саме на концертах. Зокрема U2 виконували її на концерті пам’яті Фредді Мерк’юрі.

Раніше ми писали про найкращі саундтреки японського композитора Рюїті Сакамото.