Як відрізнити варене яйце від сирого: прості пособи

Читать на русском
Автор
2801
Яйця використовуються у багатьох стравах
Яйця використовуються у багатьох стравах. Фото pro-kyr.ru

Є декілька способів як відрізнити сире яйце від вареного

Куряче яйце — дуже популярний продукт, і використовується у багатьох стравах. Але досить часто трапляється так, що сирі та варені яйця лежать на одній полиці, із першого погляду важко відрізнити їх. Раніше "Телеграф" писав як часто можна їсти яйця, а сьогодні розкажемо як відрізнити варене яйце від сирого.

Розбити яйце

Найпростіший спосіб — розбити яйце. Цей варіант підходить, якщо ви готуєте щось і зможете його одразу використати, повідомляє pro-kyr.ru.

Розкрутити яйце

Також можна спробувати розкрутити яйце. Для цього необхідно яйце покласти на рівну поверхню, тобто стіл або дошку, тримати його великим пальцем зверху, а іншими притримувати знизу, і розкрутити. Через декілька секунд зупинити вказівним пальцем. Якщо яйце крутиться швидко і рівномірно, а після натискання вказівним пальцем, одразу зупинилось — воно зварене "круто". Якщо ж яйце крутиться повільно, а після примусової зупинки ще трохи колихається і рухається — це яйце сире.

Потрусіть яйце

Ще один популярний спосіб — потрусити яйце. Потрібно піднести яйце до вуха і струсити. Якщо рідина в середині буде відчуватись — яйце сире, якщо ж жодного булькання не чути — яйце варене.

Потрусити яйце
потрусити яйце - один з найпростіших спосіб перевірити його

Просвітіть яйце

Для того, щоб перевірити цим способом, необхідно вимкнути в кімнаті світло, увімкнути ліхтарик і прикласти до шкарлупи. Через сире яйце світло повинно пройти наскрізь, а зварений жовток не пропустить світло.

Опустіть в гарячу воду

Найпоширеніший спосіб — опустити яйце в гарячу воду. Температура води повинна бути 100 градусів за Цельсієм. Можна занурювати яйце одразу у каструлю, яка стоїть на плиті, але при цьому, вимкнути її. Занурте яйце буквально на 10-20 секунд. Якщо ви побачите бульбашки — яйце сире, якщо ж бульбашок немає — варене. Причиною появи бульбашок є пори в шкарлупі, які дозволяють зародку дихати.

Раніше, "Телеграф" писав скільки і як правильно варити яйця, щоб було смачно.