Що не можна робити у Тетянин день: головні заборони 25 січня

Читать на русском
Автор
1964
25 січня православна церква шанує святу мученицю Тетяну
25 січня православна церква шанує святу мученицю Тетяну. Фото media.elitsy.ru

Цього дня заборонено лаятися та відмовляти у проханнях

У вівторок відзначається церковне свято — Тетянин день. Саме 25 січня вшановується пам’ять римської мучениці Тетяни, яка віддала життя за віру в Христа.

Свята Тетяна була християнкою і все життя присвятила турботі про хворих, допомогу бідним та нужденним. Молода дівчина була обезголовлена разом зі своїм батьком за відмову від поклоніння язичницьким ідолам. З того часу мученицю Тетяну зарахували до лику святих і шанують щороку 25 січня (12 січня за григоріанським календарем).

Що потрібно зробити в Тетянин день 25 січня

Віряни цього дня ходять до церкви та ставлять свічку святій покровительці Тетяні. Просять її про мудрість та успіхи у навчанні, тому що іменини Тетяни тісто пов’язані з Днем студентів у Росії, який також відзначається 25 січня. Хоча варто зауважити, що за церковними переказами Тетяна не має жодного стосунку до учнів.

Незаміжні дівчата просять святу Тетяну про гарного нареченого. Також у народі було заведено випікати хліб у вигляді сонця, закликаючи його швидше повернутись і наблизити весну.

Що не можна робити у Тетянин день 25 січня

  • У Тетянин день не можна важко працювати та займатися рукоділлям.
  • Перебувати в брудному будинку теж не можна, тому намагалися прибратися напередодні свята.
  • Не можна сваритися і лаятися, особливо з близькими людьми, лихословити.
  • 25 січня заборонено відмовляти у допомозі, проханнях.

Варто додати, що цього дня багато пострадянських країн відзначають День студента. Чому Україна не має до цього відношення — читайте у нашому попередньому матеріалі.