"Вони бояться": зірка "Кухні", яка покинула росію, пояснила, чим відрізняються українці та росіяни

Читати російською
Автор

Українка Катерина Кузнєцова сказала, що на рівні ментальності росіянину чуже відчуття єдності

Українська актриса Катерина Кузнєцова, яка прожила в росії понад 10 років, але підтримала свій народ у боротьбі з російським окупантом, назвала різницю в менталітеті українців і росіян.

Зірка серіалу "Кухня" дала інтерв’ю російському виданню Meduza, в якому заявила, що в нинішній ситуації вона відчуває різницю і з білорусами, і з росіянами, і з грузинами, хоча народилася Кузнєцова 1987 року, коли був СРСР. Але пам’ятає себе актриса у той момент, коли всі країни вже відокремилися.

Кузнєцова на прикладі протестів розповіла, чим відрізняються українці та росіяни. За її словами, якщо українцеві щось не подобається, то він може вийти і сказати про це: "Якщо його не влаштовує президент, то він може вийти і сказати, як це було на Майдані. Тобто людей чують. Я була на цих Майданах – і це нереальне відчуття. Якщо ти ніколи не відчував себе патріотом чи не знаєш, що це таке, то перебувати в таких обставинах – до мурашок по шкірі. Сильне відчуття, коли ти розумієш, що ви, весь український народ, єдині".

У росії на рівні ментальності російській людині невідоме це відчуття, зазначає Кузнєцова. За її словами, є складнощі сприйняття.

"Перше — страх, тому що за це (участь у протестах — ред.) ти можеш отримати терміни. Є категорія людей, яка дивиться пропаганду і їх все влаштовує, адже їм здається, що на телебаченні так переконливо кажуть, що треба вірити. І третя категорія людей вдає, що вони ніяк не можуть вплинути на ситуацію. Вони вдають, що все просто нормально", — наголосила українська актриса.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що українська співачка Світлана Лобода висловилася на тему мови російській журналістці. Артистка пояснила, чому не переходить з російської на українську.