Воздвиження Хреста Господнього 2023: що категорично заборонено робити в цей день

Читать на русском
Автор
17991
Воздвиження Хреста Господнього 2023
Воздвиження Хреста Господнього 2023. Фото Відкриті джерела

Цього дня марно розпочинати справи, бо нічого путнього з цього не вийде

Сьогодні, 14 вересня, православна церква відзначає одне з найголовніших свят, що входить до числа дванадесятих, — Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього. Раніше день шанували 27 числа, але у зв’язку з переходом Православної церкви України та Української греко-католицької церкви на новоюліанський календар дату святкують раніше.

Свято присвячене двом важливим подіям: як пам’ять про виявлення хреста, на якому розіп’яли Спасителя Ісуса Христа, та повернення цього хреста з Персії до Єрусалиму у VII столітті.

У день Хрестовоздвиження належить відвідати храм і взяти участь в урочистому богослужінні, і звичайно ж прочитати молитву. Також традицією цього дня було дотримання посту, оскільки свято нагадувало Христове розп’яття та смерть. Окрім відвідування храму цього дня бажано окропити своє житло святою водою.

Це свято вважається одним із дванадцяти Великих, тому церква наказує дотримуватися низки традицій та заборон.

Що не можна робити на Воздвиження Хреста Господнього

  • Не можна їсти м’ясо, рибу, яйця та молочні продукти.
  • Не можна лихословити.
  • Заборонено займатися будь-якою важкою працею.
  • Не можна прибирати, прати, шити та виконувати будь-яку брудну роботу.
  • Забороняється сваритися та лаятися.
  • Не можна розпочинати нові справи та проєкти.
  • Не варто давати гроші в борг.
  • У народі казали, що не можна ходити в ліс, до водойм і в поля, бо там, готуючись до зими, збирається будь-яка нечисть.

Раніше "Телеграф" писав про те, що у липні 2023 року Верховна Рада України проголосувала за законопроєкт, згідно з яким дати деяких свят у країні будуть змінені. Приміром, Різдво Христове переноситься на 25 грудня з 7 січня, День Української Державності також перейшов з 28 липня на 15 липня.