П’ять правил обрізки плодових дерев навесні: яблука та абрикоси буде нікуди складати

Читать на русском
Автор
39436
Навесні дерева вимагають догляду
Навесні дерева вимагають догляду. Фото Pixabay

Погода вже дозволяє розпочати обрізання, але важливо врахувати при цьому низку нюансів

З настанням весни дачники починають обприскувати плодові дерева від шкідників та хвороб. Але не менш важливий етап догляду – обрізання. Ця маніпуляція дозволить отримати щедрий урожай яблук, абрикосів, груш та персиків (звичайно, якщо все зробити правильно).

Коли і як потрібно обрізати дерева у саду навесні? П’ять важливих порад з цієї теми озвучив ресурс s.sad.ua в Instagram.

За словами досвідчених дачників, правильне та своєчасне обрізання плодових дерев навесні дозволяє отримати хороший урожай, а ще завдяки цій маніпуляції рослини виростуть здоровими та сильними. У блозі озвучили кілька рекомендацій, які варто врахувати при обрізанні дерев у саду.

Як обрізати плодові дерева навесні:

  1. Найкращий час — березень. Бруньки ще сплять, але вже немає морозів і встановився "плюс" на термометрі.
  2. Інструменти — заточені та продезінфіковані. Інакше ви травмуєте дерева чи навіть занесете інфекцію.
  3. Молоді дерева не обрізають надто сильно. Лише видаліть сухі, вимерзлі гілки, і ті, які надломилися від снігу.
  4. Пагони плодових дерев, які потрібно видалити, обрізайте на кільце, не залишайте пеньків. Не забудьте нанести на зріз садовий вар.
  5. Не зашкодьте брунькам. Спрямовуйте секатор з боку сусіднього відростка так, щоб леза були нахилені під кутом 45 градусів щодо верхівки.

Раніше "Телеграф" розповідав, що навесні обрізають не лише плодові дерева. Догляду потребують і деякі квіти на вашій ділянці.