Дев’ять цілителів 12 травня: чому цього дня не можна просіювати борошно і ділитися планами

Читати російською
Автор

Цю дату наші предки вважали вдалою для будь-якого лікування та цілительства

Цієї п’ятниці за церковним календарем віряни східного обряду вшановують дев’ятьох мучеників Кізицьких, які жили в III столітті в місті Кізік (Туреччина) і загинули через відсікання голів за часів гоніння на християн при імператорі Діоклетіані.

У народі мученики вважаються рятівниками від віспи і тлумачами сновидіння. На Русі 12 травня збирали лікарські рослини. Вірили, що в цей день вони мають надприродну силу: їх сушили, з них робили лікувальні настої та настоянки.

12 травня вважається днем, коли, згідно з народними прикметами, також має цілющі властивості вітер. Наші пращури виходили на вулицю і насолоджувалися теплим весняним вітром на обличчі, щоб запастися здоров’ям на цілий рік, а також провітрювали свої оселі протягом цілого дня.

12 травня передбачали, яким буде літо та що варто очікувати від урожаю. Наприклад, якщо у цей день спостерігалося багато хрущів, то літо буде посушливим, або якщо багато бджіл з'явилося, варто очікувати багатого врожаю овочів.

Що не можна робити 12 травня

  • Заздрити, бо Дев’ять цілителів покарають заздрісників хворобами.
  • Ділитись планами — виявляться безперспективними та ненадійними, не зможуть здійснитися.
  • Занурюватися у водоймища повністю — вважали, що водяний може схопити за волосся і потягнути на дно.
  • Просіювати борошно 12 травня — за старих часів вірили, що так можна втратити зір.

Раніше "Телеграф" писав, які державні свята відзначаються в Україні у травні 2023 року. Відомо, що цього місяця в українців 23 робочі дні.