Як позбавиться нітратів у ранніх овочах: поради фахівців

Читати російською
Автор

Позбавляйтеся від нітратів у ранніх овочах, фруктах та зелені

Свіжі овочі, фрукти та зелень вже з’явилися на прилавках. Але купуючи ранні фрукти та овочі, слід пам’ятати про їхню потенційну небезпеку – нітрати та пестициди. Рання продукція з парників та теплиць містить у 2-3 рази більше нітратів, ніж сезонна зелень та овочі з грядки.

Разом з Коломойською міською радою розповідається декілька корисних порад щодо зниження вмісту нітратів в овочах. Харчуйтеся завдяки їм правильно.

Як позбутися нітратів у ранніх овочах, фруктах та зелені.

Це можна зробити кількома способами:

  • замочування овочів, фруктів та зелені у чистій воді у співвідношенні 1:10 не менше 1 години. Це знизить вміст нітратів у овочах на 25-30%. Результат буде ще кращим, якщо води буде більше, а час вимочування довше;
  • бланшування та відварювання овочів у великій кількості води. Отриманий відвар для харчування не можна використовувати.
  • вимочування у легкому розчині аскорбінової кислоти. Це допоможе знизити вміст нітратів на 36-58%;
  • соління та квашення овочів. На 4 день вміст нітратів падає, на 18 день вони взагалі майже відсутні.

Приготовані зі свіжих овочів салати намагайтеся вживати відразу і не зберігайте їх в холодильнику. Також готуйте заправки до салатів на основі лимонного або гранатового соку. Вони знешкоджують нітратні сполуки.

Раніше "Телеграф" розповідав, чи потрібно мити м’ясо перед обробкою та заморожуванням. Ці лайфхаки точно вам знадобляться.