На капусті не залишиться жодної гусениці: як позбутися шкідників без хімії

Читать на русском
Автор
29634
freepik.com Новина оновлена 07 липня 2023, 13:08

Розповідаємо, як боротися зі шкідниками на капусті за допомогою народних засобів

Соковиті зелені листя капусти приваблюють шкідників. Невеликі гусениці буквально за кілька днів можуть зіпсувати всі посадки, просто зробивши з листя та качанів решето. Тому із цими шкідниками треба боротися оперативно.

Позбутися ненажерливих гусениць можна за допомогою хімічних препаратів. Але є й народні засоби, які не менш ефективні, але більш екологічні.

Збір гусениць вручну

Це найстаріший і перевірений спосіб боротьби зі шкідниками. Потрібно щодня оглядати кущі капусти. Якщо помітите яйця та гусениць, зберіть їх в окрему ємність, а потім знищіть.

Якщо проводити щоденний збір гусениць немає часу та бажання, можна обробити кущі зробленими власними руками засобами.

Засоби від гусениць на капусті

  • Настій цибулиння. Трилітрову банку на 1/3 потрібно наповнити лушпинням, додати 2 л води та настояти протягом 1,5-2 днів. Потім настій потрібно процідити, довести об’єм до 4 літрів та додати 25 г мила.
  • Настій листя тютюну. 400 г сухого листя подрібніть до стану порошку і залийте 10 л води. Розчин повинен настоятися протягом двох діб, після чого його треба процідити та розбавити водою у співвідношенні 1:1.
  • Відвар бадилля томатів. 4 кг свіжого або 2 кг висушеного помідорного бадилля залийте 10 л води. Прокип’ятіть 30 хвилин, остудіть і процідіть. Розведіть відвар водою у співвідношенні 1:3.
  • Настій деревію. 800 г стебел, листя і квіток деревію залийте окропом і дайте настоятися протягом пів години. Доведіть об’єм до 10 л і залиште настоюватись ще на 4 дні.
  • Відвар гострого перцю. Подрібніть 100 г свіжих або 50 г сухих стручків, залийте 1 л гарячої води, прокип’ятіть під кришкою протягом 30 хвилин і дайте настоятись дві доби. Процідіть відвар та доведіть об’єм до 10 л.

У кожний з настоїв, що перераховані вище (окрім настою цибулиння), перед обробкою капусти додайте 40 г мила. Це потрібно для того, щоб засіб рівномірно розподілявся по листю та довше на ньому тримався.

Раніше "Телеграф" розповідав, як позбутися попелиці на огірках, а також ділився рецептом засобу, який знищує колорадського жука.