Що робити, якщо дерево захворіло на рак: "рецепти" лікування

Читать на русском
Автор
541
Дерево, хворе на чорний рак
Дерево, хворе на чорний рак. Фото dacha.help

Можна вилікувати всі рани

Для того, щоб наприкінці літа наситити кошики ароматними плодами, садівнику необхідно докласти зусиль. Будь-які плодові дерева вимагають турботи та уваги, інакше можна впустити початкові ознаки небезпечних інфекцій. Деякі з таких хвороб – чорний рак, європейський рак та цитоспороз.

Якщо хвороба не виявлена і не лікується вчасно, вона швидко розповсюджується по всьому саду і може знищити врожай, пише bb.lv. Тому рекомендується заздалегідь вивчити методи боротьби з цими напастями.

Чим і як лікувати хворі дерева

Спочатку гострим ножем вирізуються ділянки хворої кори, при цьому захоплюється невелика частина здорової тканини з обох боків. Потім оброблені ділянки дезінфікуються розчином мідного купоросу (10 г на 1 л води) та накладається садовий вар.

Хвору кору видаляють та спалюють. Обробка дерев фунгіцидами проти парші допомагає боротися із чорним раком та іншими хворобами кори. Для лікування камедетечі* рану очищають, видаляючи близько 3-4 см здорової тканини, після чого обробляють її 1% розчином мідного купоросу і покривають садовим варом.

*Каметеча, також відоме як гомоз, є хворобливим явищем, яке зустрічається у різних рослин, найчастіше у деревних. Воно характеризується виділенням густої та клейкої рідини, що має бурштиновий або бурий відтінок, на надземних частинах рослини, переважно на стовбурі, гілках, плодах, а рідше – на листі.

Такі рани можна лікувати багаторазовим натиранням свіжим листям щавлю — повторюючи процес 2-3 рази через 5-10 хвилин (у міру підсихання соку).

Раніше "Телеграф" писав, як прибрати мурах на дереві. Надійний та недорогий спосіб.