Агафон Огуменник: що не можна робити 4 вересня, щоб не накликати неприємності

Читать на русском
Автор
4472
Лісові духи 4 вересня можуть зашкодити
Лісові духи 4 вересня можуть зашкодити. Фото Pixabay

Цього дня намагалися задобрити домовиків та лісних духів

У понеділок, 4 вересня, християни за церковним календарем відзначають день святих мучеників Агафоніка, Зотика, Феопрерія, Акиндіна, Северіана та Зінона, які зазнали смерті за свою віру в Христа під час правління імператора Максиміана. Це свято також відоме у народі як День Агафона-Огуменника.

Згідно з народними переказами, саме 4 вересня з’являється лісовий дух, який пустує в цей день. За легендою, якщо не захистити комори від цього духа, він може розплутати снопи та розкидати сіно. Тому чоловіки обводили комори (гумно) круговими рухами, забороняючи будь-кому виходити за межі кола. Ось звідси і походить назва свята — Агафон Огуменник.

Жінки намагалися задобрити домовиків. Вони готували пироги і залишали їх у різних місцях в оселі — у стайні, у лазні, на горищі, і біля грубки, щоб запобігти можливим неприємностям для господарів.

Що не можна робити 4 вересня

  • Дарувати і приймати подарунки — можна накликати неприємності.
  • Ходити в ліс — є велика ймовірність заблукати.
  • Давати гроші у борг — не повернуться.
  • Підмітати підлогу та прибиратися в оселі – до фінансових труднощів.

Нагадаємо, що з 1 вересня набув чинності новий церковний календар – новоюліанський. Тепер українці святкуватимуть великі церковні свята з фіксованими датами разом із європейцями.