На Донбасі через сім років окупації намагаються перезапустити відомий завод Фірташа

Читать на русском
Автор
"Стирол" у Горлівці не працював з травня 2014 року
"Стирол" у Горлівці не працював з травня 2014 року. Фото Колаж "Телеграфу"

Російські бойовики намагаються переінакшити під себе інфраструктуру Донбасу

В окупованій Горлівці відбувся запуск двох "оновлених" цехів колись відомого хімзаводу "Стирол". Підприємство спеціалізувалося на виробництві добрив, проте з початком війни було законсервовано.

Подробиці повідомив один із новинних ресурсів, які знаходяться під контролем окупантів.

Завод Стирол у Горлівці
Завод "Стирол" у Горлівці

Як звітує адміністрація підприємства, у відкритих після простою цехах збираються налагодити роботу фарб для ремонтних робіт, а також поліетиленової плівки та різного одноразового посуду.

Звичайно, вся продукція, насамперед, спрямована на російський ринок. Хоча повідомляється, що товари реалізовуватимуться і на окупованій території, щоб покрити "велику частину потреб".

Виробництво на Стиролі 2021
Також "Стирол" випускатиме пакувальну плівку

Цікаво, що окупанти повідомляють про начебто проведену модернізацію підприємства. І хоча знімки з цехів всіляко намагаються це показати, на задніх планах неважко помітити, в якому занепаді знаходиться місцева інфраструктура.

Цех Стиролу в Горлівці фото 1
Один із цехів усередині
Цех Стиролу в Горлівці фото 2
Стіни лише підтверджують занепад інфраструктури в окупованій Горлівці
Цех Стиролу в Горлівці фото 3
Пульт керування

До того ж, робітники, пов’язані з виробництвом фарби, не відмовляються використовувати на стрічці банки, що залишилися ще з часів до окупації. Це також підтверджують знімки — написи на банках виконані українською, а не російською мовою.

Цех Стиролу в Горлівці фото 4
Так виглядає виробництво фарби
Цех Стиролу в Горлівці фото 5
На банках легко розібрати написи українською
Цех Стиролу в Горлівці фото 6
Інших ємностей окупанти працівникам не надали

Поки що на підприємство до роботи допустили лише 25 осіб. Цікаво, що до окупації лише в одному цеху могло працювати близько сотні працівників.

Цех Стиролу в Горлівці фото 7
Процес роботи

Нагадаємо, що раніше "Стирол" був одним із найбільших на Донбасі заводів, пов’язаних із хімпромисловістю. У 2000-х роках підприємство могло забезпечувати до 3% від світового виробництва аміаку та карбаміду. Вже 2010-го "Стирол" став частиною холдингу, який належав відомому українському бізнесменові Дмитру Фірташу.

Роботу заводу було зупинено на початку травня 2014 року – після початку активної фази російської військової окупації Донбасу.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав, що в окупованому Донецьку намагаються за безцінь продати один із популярних раніше магазинів, який був місцевою пам’яткою.