Відмовилася давати відкат? Звільнення головлікаря Миколаївської лікарні обернулося гучним скандалом — усі деталі та версії

Читать на русском
Автор
12185
Колишній головний лікар лікарні Світлана Федорова
Колишній головний лікар лікарні Світлана Федорова. Фото Никвести

Другий день поспіль Світлана Федорова намагається повернути крісло, стверджуючи у неправомірності рішення влади

Миколаївська інфекційна лікарня та її головний лікар Світлана Федорова неодноразово опинялися в епіцентрі уваги. Так, у листопаді родичі пацієнтів через брак кисню напали на персонал лікарні, а саму установу перевіряла комісія МОЗ. Це викликало відверту та нецензурну реакцію її головного лікаря, що потрапила на відео.

У результаті все це переросло у протистояння, яке паралізувало роботу медустанови, а також скандал, під час якого Федорова звинуватила обласних чиновників від медицини у відкатах.

Звільнити не можна – колектив проти

Зрештою, 21 грудня Світлану Федорову 42 голосами "за" депутатів Миколаївської облради було звільнено, що сама вже екскерівник назвала політичною розправою. Справжньою причиною вона називає розкриття нею реальної ситуації у лікарні із киснем.

Проте на цьому історія не закінчилася, спочатку був мітинг персоналу лікарні на підтримку директора, потім звернення колективу до президента із проханням залишити Світлану Федорову головним лікарем.

4 січня у лікарні мало відбутися представлення нового головного лікаря медустанови Ярослави Студзинської.

Ярослава Студзинська
Новий головлікар Ярослава Студзинська

Як стверджувала на своїй сторінці у Facebook Світлана Федорова, новий головлікар прийшла у супроводі поліцейських, а також з жінкою, яка назвалася адвокатом нового керівника.

Втім, вступити на посаду новий головлікар тоді так і не змогла, відділ кадрів не зробив наказу про випуск на роботу.

У відповідь Ярослава Студзинська випустила відеозвернення, в якому спробувала заспокоїти колектив, та звинуватила свою опонентку у брехні.

Студзинська обіцяє, що для пересічних працівників лікарні нічого не зміниться.

Спроба №2

У середу, 5 січня, протистояння продовжилося – як стверджує у прямому ефірі Світлана Федорова, до лікарні разом із Ярославою Студзинською прибули деякі люди, які намагалися увірватися в бухгалтерію та винести комп’ютери. Це посилюється тим, що рахунки установи намагаються заблокувати, а в середу колективу мали виплатити аванс.

"Представник поліції, який давав команду бити медиків, каже, що він не пустить пресу до кабінету головного лікаря. Тобто в будівлю обласної власності, де я присутня як обласний депутат. Поліція перешкоджає роботі ЗМІ", — описує Світлана Федорова, що відбувається в приміщенні лікарні.

Однією з основних причин свого звільнення сама Федорова вважає її небажання брати участь у розкраданні коштів із бюджету охорони здоров’я.

"Звичайні маски, яким ціна від 90 копійок до гривні Облздрав через базу закуповує по 10 грн 66 коп. У накладній через кому "обзиває" респіраторами. Як думаєте, який відсоток відкату і кому в кишеню впав? Правильно. Відкат близько 90%. Закуплено Як ви думаєте, навіщо? Тому що, якби дали грошима, то така зараза як Федорова, не закуповувала б по 10 грн і не несла б відкати!.. Вона б, погань така, знову б зарплати якимось то там санітаркам платила. А бідна "зелена" влада залишалася б без відкату. Тому Федорову треба звільнити. Іншим гавкати не повадно буде! І далі творимо беззаконня!", — пояснює сама ексголовлікар у соцмережі.

Крім цих дій, Світлана Федорова заперечує своє звільнення у суді. Її адвокат Володимир Тимошин на своїй сторінці у Facebook розмістив скріншоти рішення обласної ради №36 від 31 березня 2021 року.

За словами адвоката, скріншоти доводили підробку влади, яка за 2 години на сайті облради підмінила рішення, внісши пункт, що скасовує склад конкурсної комісії при проведенні відбору на призначення керівників закладів охорони здоров’я.

Не обійшлося без політики

Присутня у конфлікті також і політична складова — Світлана Федорова є депутатом обласної ради від партії "Наш край", щоправда, 21 грудня її також виключили з фракції. Втім, ще 2 грудня вона власноруч подала відповідну заяву.

Денне протистояння закінчилося на користь звільненої Світлани Федорової, яка залишилася у приміщенні лікарні разом із черговою зміною та у супроводі поліції, яка за її словами настроєна до медиків негативно, не обійшлося без побиття медиків.

Світлана Федорова підбиває підсумки непростого дня

Раніше був звільнений відомий лікар-інфекціоніст Євгеній Дубровський, який неодноразово виступав з критикою системи сертифікатів вакцинації від коронавірусу. Лікар працював у Київській клінічній лікарні №4