Мати школяра, побитого ровесниками у Запорізькій області: "Знаходиться на знеболювальних і став замикатися в собі"

Читать на русском
Автор
4291
За що били Єгора – з’ясовує поліція
За що били Єгора – з’ясовує поліція

Мама потерпілого боїться, що затриманих катувальників можуть звільнити з-під варти

Не завжди небезпеку для неповнолітніх можуть представляти дорослі незнайомці з кримінальним минулим, як, наприклад, сталося з 11-річним мешканцем Запорізької області Максимом Самофаловим. В іншому районі області, у смт Кушугум, у суботу, 15 січня, у "західню" до своїх знайомих ровесників потрапив 14-річний Єгор і ця зустріч закінчилася для нього лікарняним ліжком та нервовим потрясінням, адже його били та всіляко принижували.

"Телеграфу" вдалося поговорити з мамою підлітка. Як зараз почувається дев’ятикласник?

"Фізично — садна болять, підборіддя зчесано, опіки 1-го ступеня від сигарет, що палали, у нього на передпліччі, на руці, на зап’ясті з внутрішнього боку, вухо синє, на голові гематома і синці по всьому тілу... Він знаходиться на знеболювальних препаратах, але я його сьогодні хочу забрати додому з обласної лікарні. А от психологічно він почав відходити від шоку і став замикатися у собі", — розповідає Ганна.

За словами жінки, їй дзвонив голова Кушугумської територіальної громади Володимир Сосуновський та пообіцяв надати для Єгора психолога.

У компанії з шістьох хлопців та дівчат віком 12-16 років, яка й учинила розправу над хлопцем, двоє хлопців раніше навчалися з ним у місцевій гімназії "Інтелект", а тепер вони навчаються в запорізьких навчальних закладах.

Будівля кушугумської гімназии
Кушугумська гімназія "Інтелект"

Як припускає мати постраждалого хлопця, конфлікт стався через дівчину, також його однокласниці.

"А потім вони ще вимагали якісь гроші", – каже співрозмовниця.

Але подробиць вона поки не знає — мама намагається мінімально травмувати сина розпитуваннями, тому що він відразу ж замикається. Які свідчення він давав поліції, вона не чула, хоча спілкування правоохоронців із підлітком відбувалося у її присутності (так належить, щоб неповнолітній міг бути щирим).

Єгор — не проблемна дитина, раніше він завжди розповідав сім’ї про свої взаємини в колективі, і про жодні розбіжності не було й мови. Саме довірча ситуація в сім’ї й спонукала маму почати турбуватися про сина, телефон якого тривалий час – 4 години – не відповідав.

"Ми завжди були з ним на зв’язку, тому я й кинулася його шукати. І за старим телефоном, за номерами, досить швидко з’ясувала, де та з ким бачили мого сина, і відшукала цей будинок".

Батьків деяких кривдників сина мама Єгора знає і здивована, тому що один з хлопців точно з благополучної родини. Нині Ганна дуже переживає, що двох хлопців – призвідників розправи, затриманих нині поліцією, можуть відпустити під домашній арешт, оскільки вони також неповнолітні. Ці школярі з неблагополучних сімей і невідомо, як може розвиватися ситуація далі.

"Я не хочу, щоб це сталося!" – зізнається засмучена жінка.

Директор гімназії "Інтелект" Тетяна Апостолова уточнила, що Єгора вона знає добре і до його сім’ї, його виховання та поведінки у неї не було претензій. А хлопці, що знущалися з нього, навчалися з ним раніше, але покинули цей клас кілька років тому.

"Але зараз триває слідство, працюють правоохоронці, опитують учнів, тому я вам із цього приводу нічого не можу сказати. Причин конфлікту я також не знаю", – пояснила керівник навчального закладу.

Нагадаємо, що за цим фактом відкрито три кримінальні провадження: за ч. 2 ст. 127 ("катування"), ч. 2 ст. 187 ("розбій") та ч. 3 ст. 153 ("сексуальне насильство") КК України. Вирішується питання щодо подальшої правової кваліфікації інших кримінальних дій фігурантів. Санкція за статтею передбачає позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, як у Росії дівчинку з дитбудинку жорстоко побили однолітки.