Бандити, знущання та горілка замість води: у Херсоні розповіли про жахи окупації

Читать на русском
Автор
17106
Багато херсонців чекають повернення України
Багато херсонців чекають повернення України. Фото ukrinform.ua

Багато жителів міста перебувають на межі виживання

Окупований Херсон живе у напруженні — активістів затримують, частина місцевих починає "дружити" з росіянами, а звичайні ліки коштують у кілька разів дорожче. Обрусити регіон намагаються різними способами, зокрема — ввести в обіг рубль.

"Телеграф" публікує свіжі свідчення очевидців про те, як живе Херсон під окупантами.

Замість води — горілка

Російський правозахисний проєкт helpdeskmedia опублікував інтерв’ю з українським волонтером із Херсона, який розповів, що відбувається у місті. Богдану 20 і він доставляє потребуючим продукти та ліки. Він розповів, що в останній тиждень з постачанням продуктів до міста ситуація напружена, і є люди, які голодують. Натомість у місто потрапляє алкоголь: "Його легше знайти, ніж звичайну воду. Я просто ходжу вулицею, хочу попити, а мені навіть води не можуть налити, бо немає ніде. Зате є алкоголь, і дуже багато. Мені здається, що вони спеціально затуплюють наш народ".

Депутат Херсонської облради Сергій Хлань пише, що росіяни відбирають у людей овочі та фрукти, а продукція українського виробництва переправляється до Криму. Серед товарів – молочні та м’ясні продукти. Прилавки ж на Херсонщині заповнюють російськими та ОРДЛО-товарами.

Проблема з ліками

З ліками ситуація вкрай тяжка. Хлань розповів, що 90% аптек у області не працюють. Волонтер Богдан також говорить про нестачу лікарських засобів і відзначає ціни, що підвищилися. Наприклад, життєво необхідний Еутірокс коштував замість 120 грн (до 24.02) 900 на кінець квітня.

Говорити – небезпечно для життя

У місті знову цвіте бандитизм. Багато жителів почали заводити дружні стосунки з окупантами і користуються цим, вказуючи на "неугодних". Вони також "ганяють" із Криму дефіцитні товари — продукти, ліки, цигарки.

Усі просто хочуть вижити

Тих, хто підтримує Україну, набагато більше, але проросійських охороняють, розповідає Богдан. Мітинги проти росіян не зупиняються – російські прапори зривають, розвішують листівки.

Херсон - боротьба з окупантами
У Херсоні чекають на Україну/фото з регіонального Телеграм-каналу

Але вголос висловлювати позицію небезпечно. Богдан розповів про підлітків, які послали "в ср*ку" жінку з прапором — дітей чотири дні катували шокером.

Катування

Тримають по 3-4 дні і є випадки, коли із катівень люди не виходять. Катову облаштували в комендатурі місцевих поліцаїв "Скляшці". Там людей б’ють за необережно сказані слова не тим людям.

Чи можна виїхати з Херсона

Тих, хто їздить за продуктами та ліками на неокуповану територію, можуть просто розстріляти в дорозі. Особливо посилився терор останній тиждень. До цього контрабанду провозили під обшивкою машин, під сидіннями.

Чи проїдеш блокпост навіть з метою відвідати родичів — залежить від того, хто там стоїть. Є ті, хто нормально пропускають, а є ні. Богдану при спробі виїхати з Херсона влаштували повний огляд телефону та соцмереж, а також розділи. Його врятувало те, що він займався волонтерством у гуманітарних цілях. Хлопець розповідає: "Тих волонтерів, які допомагають ЗСУ виловлюють".

Він також розповів один випадок про тих, хто вивозить людей з Херсона — чоловіка зупинили та вистрілили в голову, цинічно заявивши, що хотіли влучити по колесах.

Раніше "Телеграф" писав, як живе окупований Мелітополь, який активно повертають до Радянського Союзу та Енергодар, де на протести проти ворога виходять пожежники.