Страх та диктатура: у Херсоні окупанти відбирають бізнес, а стукачі здають патріотів

Читать на русском
Автор
1635
Херсонці більше не виходять на мітинги, лише частково партизані
Херсонці більше не виходять на мітинги, лише частково партизані

Людей тероризують на повну котушку

У тимчасово окупованому Херсоні, який можуть звільнити завдяки постачанню нової зброї, поки що продовжують "панувати" російські солдати. Місцеві жителі кажуть, що засилля пропаганди та відсутність українського зв’язку частково роблять свою справу — люди починають боятися, падати духом та менше вірити у перемогу України.

Своєю історією життя в російській блокаді поділилася одна з херсончанок з виданням helpdeskmedia. Ім’я, на її прохання, залишили в таємниці — вона все ще перебуває в окупації та боїться можливої розправи.

Надійне джерело новин про війну – підпишись на наш Telegram

Зв’язку немає. Як хочеш, так і дзвони

Декілька довгих тижнів у Херсоні та майже всій області відсутнє покриття українських мобільних операторів. Також окупанти знову заборонили роботу інтернет-провайдерів, які здійснюють передачу даних із підконтрольної Києву території.

"Є вай-фай, але йде через Москву, Крим, — каже жінка. — Коли перевіряєш швидкість інтернету, пише звідки провайдер. Раніше писав "Київ", тепер — "Москва". Інстаграм, онлайн-банки, Нетфлікс, українські сайти недоступні. Можна купити при пред’явленні паспорта їхню сім-карту, працюватиме тільки по місту. Гетто".

Також місцева мешканка пояснює: хвала лікарям, викликати "швидку допомогу", як і раніше, можна. Проте нюанс — якщо користується російською "симкою". Через український номер навіть додзвонитися до лікарні не вдасться.

А де ж мітинги?

Більшість проукраїнських мітингів, якими захоплювалася вся Україна, закінчилися десь із приходом справжнього тепла — до квітня. Наразі люди побоюються виходити на подібні збори. Все тому, що пропаганда працює на повну.

"У двох словах: страх і диктатура. Зараз росіяни тут царі, — визнає херсончанка. — Все, що відбувається в місті, роблять вони. Віджимають бізнеси, викрадають людей. Пропаганда, плакати по місту".

Якщо ворожим солдатам щось не сподобалося — включаючи "косий погляд", можуть натиснути на курок або забрати "на підвал". По Херсону є багато блокпостів, місцеві машини постійно перевіряються — документи та багажник. Також з 1 червня заборонили використовувати затемнені вікна. Якщо вони в тебе так і не "почищені", можуть змусити у 30-градусну спеку прибирати ножем.

Навіювання працює дуже ефективно.

"Свої здають своїх, обкрадають своїх же. Здають тих, хто за Україну. Управдом якоїсь багатоповерхівки здала своїх сусідів. Приїхали, перевірили у всіх телефони. Чоловіків побили у підвалі", — розповідає жінка, зізнаючись, що постійно відчуває страх.

Вона впевнена, що росіяни мають доступ до дзвінків та переписок, а тому легко вираховують українських патріотів. При цьому в місті все одно залишається певна кількість партизанів.

Мета — прогодувати Крим

Якщо окупований Мелітополь зветься черешневою столицею, то Херсонщина завжди була лідером України за кількістю помідорів. Інші овочі теж вирощувалися у величезній кількості. Зараз все це відбирається і вивозиться до Криму.

"Овочі, пшениця, крупи, банальні спеції, цигарки — все, що у нас було, відвозять. Завозять кримські продукти за космічною ціною — 1,5-літрова пляшка мінеральної води коштує 50 грн", — каже жінка.

Для порівняння – на підконтрольній частині України, у тій же Одесі, аналогічна пляшка води коштуватиме 13-15 гривень залежно від марки.

При цьому багато людей залякали настільки, що вони не знають банальних речей. Як і ця херсончанка, яка впевнена, що обиратися через окупований Крим не можна, інакше стаття за держзраду.

"Ну, так кажуть, поки що нікому її не пред’явили, — говорить вона. — Тих, хто їде через Крим, дуже допитують, по 4-9 годин можуть тримати".

Для себе та своєї сім’ї жінка прийняла складне рішення залишитися в окупації. Зараз вони часто підгодовують безпритульних котів, яких стало ще більше, та намагаються вижити самі. А ще чекають на ЗСУ, хоча й бояться, що росіяни до цього часу можуть перетворити завжди привітний Херсон на нову Бучу.