Єгипет під Пирятином і Кобеляками. В Україні є свої піраміди (фото)

Читать на русском
Автор
2331
Відкриті джерела

"Телеграф" розповідає цікаві факти про Україну, її історію та особистостей, які ви могли не знати

В Україні є власні піраміди, творці яких надихалися Єгиптом та його традиціями. Щобільше, Україна – рекордсмен за кількістю пірамід в Європі, бо там піраміду звели лише у Римі.

Дві піраміди розташовані у Полтавській області, їм понад 130 років. Це родові склепи, які потім так само трагічно були пограбовані.

Першу піраміду у с. Комендантівка Кобеляцького району побудував морський офіцер Олександр Білевич. За службовим обов’язком він неодноразово бував в Єгипті і перейнявся місцевою культурою та привіз цю традицію в Україну. Він планував звести 15-ти метрову піраміду з масивних гранітних блоків, здобутих в місцевому кар’єрі. Їх повинні були доставляти наверх за допомогою дерев’яних жолобів. А щоб надати конструкції міцності і довговічності, змушували вапняний розчин на яєчних білках і свіжій крові домашньої худоби. Будівництво тривало 13 років.

Піраміда Білевичів, Полтавська область
Піраміда у Комендатівці

Піраміда складається з трьох ярусів, з’єднаних між собою системою коридорів і підземних ходів. На нижньому знаходиться склеп, на першому поверсі проходили служби – тут розташувався вівтар та іконостас, а другий служив дзвіницею. На верху споруди встановили хрест. У повоєнні роки піраміду розграбували і влаштували тут склад хімікатів.

Друга піраміда розташована у селі Березова Рудка біля Пирятина, її побудував цукровий магнат Ігнатій Закревський. Поміщик навіть привіз з Єгипту статую Ізіди, якій було понад дві тисячі років. Усипальниця була побудована з цегли і сягала 9 метрів.

Піраміда біля Пирятина
Колись піраміду Закревських охороняла двотисячолітня статуя Ізіди

Відразу після закінчення будівництва піраміди Гнат Закревський помер. Дочки поховали батька в родовому склепі. Але більшовики розграбували піраміду, статую викинули, фрески знищили, а тіла представників династії викинули в канаву. Всередині піраміди зробили склад молочної продукції. У 80-ті місцева влада вирішила знести усипальницю, але спорудження не піддавалося жодній руйнівній силі.

Раніше "Телеграф" розповідав, що найбільший козацький цвинтар України знаходиться на околиці Одеси. Це маловідома пам’ятка, але за віком старша за заснування Катериною міста.