У Луцьку є незвичайний будинок із химерами

Читать на русском
Автор
Каждая из скульптур выполнена в отдельном стиле и имеет свою историю
Каждая из скульптур выполнена в отдельном стиле и имеет свою историю. Фото фото з відкритих джерел

"Телеграф" розповідає цікаві факти про Україну, її історію та особистостей, які ви могли не знати

У Луцьку дім місцевого архітектора Миколи Голованя дивує своїми незвичними скульптурами. Всього їх близько 500. Витвір мистецтва був створений місцевим скульптором самотужки.

Будинок Голованя
Скульптури виготовлені з каменю та зеленого пісковика

Розташований він на території державного заповідника "Старий Луцьк" на березі річки Стир. У часи радянської влади родина скульптора втратила своє житло, що стало причиною пошуку нового помешкання. Микола мріяв про власний будинок, де буде творча атмосфера і постійне натхнення. Він не покидав мистецьку діяльність, працюючи на благо рідного міста близько 20 років. Як знак вдячності скульптор випросив у місцевої влади клаптик землі для забудови власного житла. Отримав ділянку Микола на нинішньому заповіднику, де в 1980-тих роках було болото. Розробив проект будинку волинський архітектор Ростислав Георгійович Метельницький, а решту будівництва і оформлення Микола Головань розпочав створювати власними руками.

Будинок Голованя

Дім Миколи Голованя часто називають будинком з химерами, хоча сам митець признавався, що йому це не подобається. І справді, скульптури в будинку не схожі на химер. Сама споруда нагадує середньовічний замок з рисами готики й бароко. Витвори прикрашають стіни, дах, подвір’я. Виготовляє їх скульптор здебільшого з каменю та зеленого пісковика.

Раніше "Телеграф" розповідав про скелю Чортів Камінь на Львівщині. Поруч з цією нею немає гір, складається враження, що камінь туди просто хтось приніс.