Злякались реакції росії: у Пентагоні не підтримали ідею з передачею польских МіГ-29 Україні

Читать на русском
Автор
1875
МіГ-29
МіГ-29. Фото margusha74.blogspot.com

США заявили, що українські військові й так мають літаки для оборони.

У Сполучених Штатах Америки через тиждень роздумів заявили, що вони не підтримують ідею передавати Україні польські винищувачі МіГ-29 для захисту неба від російських загарбників. У Пентагоні вважають, що це може загострити конфлікт Заходу та Росії.

Як передає The Guardian, з такою заявою виступив речник Міноборони США Джон Кірбі.

За його словами, глава Пентагону Ллойд Остін провів переговори з польським колегою Маріушем Блащаком і ось до чого вони домовилися:

  • У США переконані, що найкращий спосіб підтримати українську оборону – це надати їм озброєння та системи, які найбільше потрібні для боротьби з росіянами, зокрема, протитанкової та протиповітряної оборони. Це країна разом з партнерами робить.
  • Україна наразі має кілька ескадрилей повністю спроможних літаків. У Вашингтоні вважають, що додаткові літаки навряд чи суттєво змінять ефективність українських Повітряних сил у порівнянні з російськими.
  • Розвідка вважає, що передача МіГ-29 Україні може бути помилково прийнята за ескалацію та може призвести до серйозної реакції з боку Росії.

У Пентагоні передачу польських літаків Україні назвали "високим ризиком" і запропонували підібрати альтернативні варіанти.

Нагадаємо, що 3 березня Володимир Зеленський запросив у західних партнерів допомогу у вигляді бойової авіації у відповідь на відмову закрити повітря над нашою країною. Оскільки українські пілоти не вміють літати на винищувачах американського та європейського виробництва, Зеленський попросив радянські або російські літаки у Польщі.

Пізніше стало відомо, що Варшава та Вашингтон обговорюють деталі угоди, за якою Україна отримає 28 польських винищувачів МіГ-29 в обмін на американські F-16.

Вже 7 березня у Білому домі заявили, що не заперечуватимуть проти передачі цих літаків на потреби ВПС ЗСУ, однак зазначили, що можуть виникнути проблеми з матеріально-технічним забезпеченням під час постачання їх літаків до Польщі.