Японія пішла на загострення відносин із росією через Курили

Читати російською
Автор
Новина оновлена 05 вересня 2022, 12:49

Токіо офіційно називатиме чотири острови на Курилах окупованими росією.

Японська влада на офіційному рівні вирішила називати південні Курильські острови "споконвічною територією Японії, що перебуває під незаконною окупацією Росії".

Як повідомляє у четвер, 31 березня, агентство "Кіодо Цусін", таке формулювання міститься у проєкті нового випуску "Синьої книги з дипломатії" (урядовий довідник про зовнішню політику Японії).

Надійне джерело новин – підпишись на наш Telegram

Відомо, що Токіо претендує на чотири південні острови Курил — Ітуруп, Шикотан, Кунашир, Хабомаї. Ці території наприкінці Другої світової війни анексував Радянський Союз, виселивши звідти усіх японців. Між Росією та Японією у 1956 році була підписана декларація про завершення бойових дій, однак мирний договір укладений не був і ситуація з островами залишалася невизначеною.

Японська влада тривалий час аж до 2003 року на офіційному рівні називала острови "незаконно окупованими", а до 2012 року — "споконвічними землями Японії". Однак, у якийсь момент Токіо припинило використовувати такі формулювання, сподіваючись, що досягне компромісу з Москвою. Японці були готові повернутися до декларації про острови 1956 року, за якою росіяни мали повернути Хабомаї та Шикотан, однак цього так і не сталося.

На початку березня 2022 року глава МЗС Японії Йосімаса Хаясі знову почав називати острови Курил "споконвічно японськими", а потім на окремій конференції Токіо заявило, що вони "незаконно окуповані".

Острови Хамобаї та Шикотан мали відійти Японії ще у 1956 році

Нагадаємо, що Москва одразу після цього відмовилася продовжувати переговори з Японією щодо Курильських островів. Ба більше, російська влада вирішила провести на Курилах військові навчання, а за кілька днів заборонила безвіз японських громадян на Курили, який діяв упродовж 30 років.