Членство України в ЄС: стало відомо, коли Єврокомісія підготує рішення

Читать на русском
Автор
2709
Зазвичай Єврокомісія готує думку у терміни від 15 до 18 місяців
Зазвичай Єврокомісія готує думку у терміни від 15 до 18 місяців. Фото 5 канал

Розгляд заявки на членство в ЄС розпочався 21 березня

Члени Єврокомісії планують підготувати рішення стосовно членства України в Європейському Союзі вже цього літа.

Надійне джерело новин про війну — підпишись на наш Telegram

Вказану інформацію під час візиту до Києва у п'ятницю, 8 квітня, оприлюднила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн

"Зазвичай минають роки, перш ніж Рада ЄС прийме заявку на членство, але Україна зробила це за тиждень або два, і я закликаю рухатися вперед якнайшвидше… Наша мета — представити заявку України Раді цього літа", — повідомила вона.

Варто нагадати, що 28 лютого 2022 року Президент України Володимир Зеленський підписав заявку на членство України в Європейському Союзі. Згодом члени Європейського парламенту переважною більшістю голосів затвердили резолюцію, згідно з якою державам-членам ЄС було рекомендовано працювати над наданням Україні статусу "кандидата на вступ".

Зазвичай, рішення Єврокомісії щодо відповідності цієї заявки займає від 15 до 18 місяців, проте, враховуючи ситуацію, що склалася в Україні через війну з росією, для української держави розглядається можливість пришвидшеного вступу до Європейського Союзу.

Що стосується самої процедури підготовки рішення, про яку заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, то вона виглядає так:

  • Надсилається лист-заява головуванню Ради Європейського Союзу. Наразі це Франція.
  • Рада інформує країни-члени, Європейський парламент та національні парламенти про заявку.
  • Засідання 27 міністрів ухвалює рішення, щоб офіційно отримати думку Європейської комісії щодо заявки. Зазвичай Єврокомісія готує думку у терміни від 15 до 18 місяців, однак, як зазначила президент ЄК, рішення щодо України планують підготувати вже цього літа.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що вперше за весь час існування Європейського Союзу він надасть фінансову допомогу країні, яка зазнала нападу. Україні планують виділити 300 мільйонів доларів для закупівлі зброї для війни з росією.