росія та Китай готуються воювати зі США у космосі: що дізнався Пентагон

Читать на русском
Автор
Планету оточують сотні супутників, що належать різним країнам
Планету оточують сотні супутників, що належать різним країнам. Фото news.pn

Китайці та росіяни зможуть до кінця 20-х розгорнути протисупутникове озброєння, вважають у США

Американська розвідка опублікувала дані про розробку та розгортання росією та Китаєм зброї, яку може атакувати супутники США. Звіт вплине на бюджет Пентагону на 2023 рік у сфері космічних сил.

Про це повідомляє Bloomberg. Передбачається, що вже в середині чи наприкінці поточного десятиліття Китай зможе розгорнути потужні системи, які зможуть впливати не лише на оптичні супутники:

"У Китаю є кілька наземних лазерних озброєнь різного рівня потужності для руйнування, деградації або пошкодження супутників, включаючи обмежені можливості застосування лазерних систем проти супутникових датчиків", — зазначено у звіті.

Кількість китайських супутників розвідки та спостереження налічує понад 250 систем – на другому місці після США. Кількість збільшили майже вдвічі за чотири роки. Частина з них можуть відстежувати та націлювати на сили як США, так і союзників.

Що стосується росії, то в ній розробляють протикосмічні системи для "нейтралізації або блокування американських космічних служб". Передбачається, що також наприкінці десятиліття росія зможе розгорнути лазери, які зможуть пошкоджувати супутники не лише з електрооптикою. Поки що у рф є кілька наземних конструкцій для "сліплення" датчиків на супутниках, стверджує розвідка.

Також зазначається, що окрім зброї проти супутників є проблеми і з космічним "сміттям", яке накопичується від непрацюючих об’єктів, протисупутникових випробувань та космічних запусків.

Раніше "Телеграф" публікував численні свідчення як злочинів російської армії на українській землі, так і докази переміщення армії росії на схід нашої країни — ці дані були отримані завдяки знімкам із супутників.