Переговори щодо українського зерна: ЗМІ дізналися, про що саме домовилися у Стамбулі

Читать на русском
Автор
6805
Корабель, який транспортувати українське зерно
Корабель, який транспортувати українське зерно

За підсумками переговорів сторони дійшли згоди за кількома питаннями

Представники України, ООН, росії та Туреччини під час зустрічі у Стамбулі дійшли згоди у питанні щодо деблокади трьох українських портів для вивезення зерна. Перед експортом усі кораблі перевірятимуть Військово-морські сили Туреччини.

Відповідну інформацію у четвер, 14 липня, посилаючись на власні джерела, повідомило видання Wall Street Journal. Згідно з даними порталу, сторонами було узгоджено механізм, в рамках якого судам із зерном дозволять вирушити із трьох українських портів під конвоєм українських кораблів. Водночас на момент експорту узгоджено режим припинення вогню з метою захисту суден у географічних межах. Крім того, планується часткове розмінування акваторії.

Видання зазначає, що один із вказаних портів, куди зможуть зайти кораблі — це порт міста Одеси. При цьому, згідно з даними українського Forbes, деблокаду проводитимуть і у сусідніх портах: Чорноморському та "Південному".

Ще одним пунктом у домовленості сторін є перевірка Військово-морськими силами Туреччини порожніх кораблів, які заходитимуть до українських портів, хоча раніше росія мала на меті здійснювати перевірку одноосібно.

Водночас у ООН планують створити командно-контрольний центр у столиці Туреччини, аби проводити моніторинг рівня загрози для кораблів.

Наразі сторони ще не узгодили лише технічні деталі, котрі стосуються розмінування українських портів. Попередньо Україна заявляла ООН, що здійснити безпечний прохід можна і через заміноване море, проте, міни, які знаходяться на поверхні повинні бути знищені.

Джерела WSJ зазначають, що говорити про неминучість підписання домовленостей поки що досить рано, адже путін ще не дав на це "зелене світло".

Раніше "Телеграф" повідомляв, що після звільнення острову Зміїного від окупаційної армії росії, Україні вдалося відкрити один шлях для експорту зерна через акваторію Чорного моря.