"Допомагати Україні стільки, скільки потрібно": головне із заяви НАТО після першого дня саміту в Бухаресті

Читати російською
Автор

У НАТО пообіцяли посилити підтримку України

У Бухаресті 29-30 листопада триває саміт НАТО. На завершення першого дня учасники встигли обговорити кілька важливих моментів.

На дводенному саміті зібралися міністри закордонних справ країн-членів Альянсу. Також взяти участь запросили двох майбутніх членів НАТО – Швецію та Фінляндію та представників країн, які бажають стати членами НАТО – України, Грузії, Боснії та Герцеговини.

Так, у перший день саміту учасники, зокрема, обговорили постійні напади росії на енергосистему України, яка призводить до відключення електрики в багатьох містах. Крім того, було обговорено питання допомоги Україні в ремонті її енергетичної інфраструктури та захисту мирних жителів від ракетних загроз сторони росії.

Міністри закордонних справ у своїй заяві наголосили, що готові посилити політичну та практичну підтримку України, а також запевнили, що вона триватиме стільки, скільки це буде потрібно. Відповідальність за війну в Україні в НАТО повністю поклали на росію.

"Агресія росії, у тому числі її наполегливі та безсовісні напади на українську громадянську та енергетичну інфраструктуру, позбавляє мільйони українців основних соціальних послуг. Це вплинуло на глобальні запаси продовольства та поставило під загрозу найбільш уразливі країни та народи світу", — йдеться у заяві Альянсу.

Учасники саміту засудили жорстоке поводження російських військових щодо українських громадян, а також порушення прав людини, такі як насильницька депортація, тортури та варварське поводження з жінками, дітьми та особами, які перебувають у вразливому стані. У НАТО наголошують, що всі особи, відповідальні за військові злочини, будуть покарані. Також в Альянсі засудили всіх, хто сприяє цій агресії.

Міністри висловили солідарність з українським урядом та народом та віддали шану загиблим захисникам України. Учасники запевнили, що залишаються непохитними у своїй прихильності до незалежності України, а також ними було заявлено, що вони не визнають незаконних анексій.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Генеральний секретар НАТО Столтенберг зробив низку заяв про війну в Україні.

Також ми повідомляли, що в ЗМІ з’явилася інформація про те, що Україна може бути близька до отримання авіації від НАТО.