Новий скандал із російським слідом: у країні ЄС спіймали двох шпигунів

Читать на русском
Автор
975
Один з чоловіків мав громадянство Аргентини та діяв під фіктивним іменем
Один з чоловіків мав громадянство Аргентини та діяв під фіктивним іменем. Фото ssu.gov.ua

Затримані чоловіки мають громадянство третіх країн

Представники Служби розвідки і безпеки Словенії затримали в Любляні двох іноземців, які збирали конфіденційні дані для російської федерації.

Як у понеділок, 30 січня, повідомило видання Delo, підозрюваним у шпигунстві, за умови, що їхня провина буде доведена, може загрожувати покарання у вигляді позбавлення волі строком до восьми років.

Попередньо, згідно з неофіційними даними, російські агенти є громадянами однієї з південноамериканських країн. Один з них — житель Аргентини. Обидва працювали під вигаданими іменами, мали фальшиві документи. Чоловіків вдалося затримати в орендованому офісі, розташованому у Люблянському районі Бежиград.

Наразі працівники окружної державної прокуратури у Любляні розпочали досудове провадження на підставі звернення словенської Служби розвідки і безпеки.

Як вдалося встановити в рамках слідства, російські шпигуни перебували на службі російської військової розвідки і працювали за складною програмою "сплячих агентів". Переважна більшість з таких, які збирають дані для військової розвідки ГРУ, мають підроблені документи третіх країн, часто саме країн Південної Америки.

Раніше "Телеграф" повідомляв, як в одному з автомобілів, що належать співробітникам британської розвідки, було виявлено китайський відстежувальний пристрій. Це сталося під час чергового планового огляду, після чого розгорівся скандал, адже шпигунське устаткування могло там знаходитися до кількох місяців.